luni, 2 septembrie 2013

Roșia și eu

N-am nicio părere despre proiectul Roșia Montană, mă depășește subiectul. Îi respect pe cei care protestează, e bine că își apără opiniile, îi înțeleg și pe cei care mor de foame și ar lucra ceva. Pe lângă bullshit-ul spus de ambele părți, aș vrea să știu dacă s-a făcut ceva pentru localnici - cei care o să piardă, în oricare din cele două scenarii posibile. Au trecut suficienți ani (10?) în care cei care se opun proiectului puteau să-i ajute cu documentația pentru finanțarea unor pensiuni turistice sau orice altceva dezmorțea zona. Ar fi fost unealta cea mai bună ca să-i câștige de partea lor. Poate s-a încercat, n-am citit însă nimic despre asta.

La câtă manipulare este, nici nu vreau să trag o concluzie, deși toată lumea se înghesuie să posteze ”informații” pe Facebook. Poate sunt adevărate, poate nu, n-am de unde să știu; nici cei care le share-uiesc nu cred că pot băga mâna în foc pentru ele.


Am tras însă o mică concluzie despre cele două tabere pe baza faimosului filmuleț în care doamna Sanda Lungu înjură birjărește: 
  • dacă ești de partea RMGC, ar fi bine să te comporți, pe cât posibil, ca-n reclama în care ai jucat, adică decent și fără ambiții de țață, ca să nu zică lumea că o susții doar pentru că te-au plătit;
  • dacă ești contra RMGC și știi că lumea spune despre tabăra ta că e o adunătură de hipsteri, o fătucă cu pălărie de paie nu e cel mai indicat reporter de teren. Nu-ți conferă deloc credibilitate.

7 comentarii:

  1. Punctul pe I. Probabil ca genul de aparatori eco moderni au rasta si multe tatuaje, asculta folk la Fan-Fest si asa mai departe, insa pentru necunoscatori nu inspira mare incredere si credibilitate.Lumea isi inchipuie ca Fan Fest a fost o mare ocaze de "sa fim high" si sa fugim de acasa cu iubita. Acum gura lumii o fi ea rea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca s-ar permite deschiderea de pensiuni, s-ar face, dar e interzis prin PUZ. E usor sa te informezi. Citeste:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Don't get me started:)

      1. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/rosia-montana-in-testamentul-lui-korodi-in-programul-guvernului-ponta-la-bursa-din-toronto-si-la-rosia-montana-78220.html
      "Pe 5 aprilie 2012, Curtea de Apel Alba a anulat definitiv și irevocabil și PUG-ul din 2009. " - din 5 aprilie 2012 s-a facut ceva?

      2. s-au identificat alte surse viabile de venit pentru localnici, cum au fost ajutati timp de 10 ani?

      Ștergere
  3. Nu, nu cred ca s-a deschis.

    Pe de alta parte, un an si un pic mi se pare putin pentru a porni o afacere, mai ales daca ai o primarie dispusa sa-ti gaseasca nod in papura.
    Dar...sa facem o lege care e plina de exceptii, care da dreptul unei companii private sa exproprieze, care sa "rezolve" tot ce mai bine de 10 ani nu a putut fi obtinut legal in materie de autorizatii de mediu, descarcari arheologice etc, nu-i cam mult?
    Localnicii? Cu ce-s ei mai importanti decat, sa zicem, tiganii din Mag? Ce le da lor dreptul sa isi castige painea cu pretul sanatatii mele? Ca, mno, io nu cred ca poti sa agresezi un pic mediul, dar cu grija si pe suprafete strict delimitate.
    Nu stiu daca e voie cu link si, din cate stiu eu, textul propunerii nu a fost obtinut oficial (alta treaba draguta, oamenii care au cerut informatiiau fost trimisi de la Secretariatul Guvernului la diverse ministere care i-au trimis la directii, o nebunie :D ), da' pana atunci zic sa protestam oarecum informat:

    http://blog.activewatch.ro/
    http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/


    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe langa ca n-ai inteles nimic, mai si vorbesti urat, magarule! :)) Daca ai chef sa reformulezi mai elegant, nu ma deranjeaza critica.

      Ștergere
    2. Nu te deranjeaza, dar te oftica. Asta se numeste fatarnicie.

      Ștergere