marți, 3 septembrie 2013

Prin Sibielul meu

Din scurta poveste a turei #prinSibiumeu am omis seara de sâmbătă, de la Sibiel, merita un post separat. Organizatorii ne-au pregătit o surpriză haioasă: am participat la recrearea unei nunți tradiționale. Nu de pe margine, ci ca participanți, iar complicii au fost de seamă. 

Dar să o luăm cronologic: cum stăteam noi (cu Sorin și Toma) la o bere, în curtea pensiunii la care am fost cazați, așteptând să se strângă gașca, ne trezim cu un alai în straie de sărbătoare în bătătură. Mulți localnici, dar fercheș și mândru între ei, să nu ne credem ochilor, taman Gaben, condus de ”părinții” Tudor și Diana. Fetele au primit coronițe de flori, băieții pălărie, cântăreții au pornit muzica, dansatorii au făcut ce știu mai bine, vornicul m-a făcut să-mi pară rău că nu l-am cunoscut înainte de nunta noastră, atât de bun era, iar la final toți am închinat un pahar în cinstea mirilor.


Știu, mă ajută și fața
Apoi tot alaiul s-a deplasat la cea de-a doua pensiune, de unde am luat nașii: primarul orașului Săliște cu soția! După încă un moment artistic ne-am îndreptat spre ce-a de-a treia pensiune de unde am luat mireasa și ”socrii mici”: Andreea și Cosmin. Gaben și vornicul au avut un schimb de replici savuroase, nu exista mire mai potrivit. 

(C) Dragoș Asaftei
(C) Dragoș Asaftei
Tinerii însurăței și nașii s-au urcat în caleașcă, însoțiți de călăreți și alai au purces spre biserică. În acest punct mă întrebam cât de departe poate merge gluma, se strânseseră destui gură-cască pe uliță, chiar o să facă popa o slujbă de cununie? A urmat însă un moment de bun simț: preotul a făcut doar o slujbă simplă și simbolică, iar apoi ne-a povestit despre biserică, colecția de icoane și tradițiile locului.

(C) Dragoș Asaftei
(C) Dragoș Asaftei
În încheierea programului artistic ne-am încins la o petrecere la care am râs mult și care s-a terminat, pentru unii, la ora 4 dimineața.

(C) Dragoș Asaftei
O mențiune specială merită Andreea Ciortea și Cosmin Chindriș, cei care au pus în practică ideea acestei nunți și au mobilizat întreaga comunitate, s-au zbătut și au făcut rost de la Muzeul Astra până și de costumele populare care le lipseau. Alături de ei, oamenii din Sibiel au dovedit că sunt niște gazde perfecte, primitoare, glumețe și cu mult bun simț. Felicitări organizatorilor!

P.S. Am impresia că Diana și-a intrat în rol suficient încât să-l sune pe Gaben în fiecare seară să vadă dacă s-a spălat pe dinți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.