marți, 13 mai 2014

Există benzină E10 în România?

Când am închiriat mașina în Germania, mi-a zis domnul de la ghișeu că pot alimenta și cu E10, dacă vreau, că-i mai ieftină. N-auzisem de sortimentul ăsta, nici nu-mi amintesc să-l fi văzut la pompe anul trecut, în tura europeană de 5000 de km. Poate exista și l-am ignorat, neștiind ce este.

Am căutat pe Google și am descoperit o Directivă Europeană din 2009, ce descrie benzina E10 și motorina B7:
”(...) stabileşte condiţiile introducerii pe piaţă a unui nou tip de benzină fără plumb, care poate conţine până la 10% (în volum) etanol (sau un amestec de ”compuşi oxigenaţi” până la o limită echivalentă de 10%) - benzină cunoscută sub denumirea de E10, precum şi a unui nou tip de motorină, care poate conţine până la 7% esteri metilici ai acizilor graşi (EMAG), motorină cunoscută sub denumirea de B7”
Deci în E10 crește procentul de etanol (bio) la 10%, față de 5% cât se găsește în benzina normală. 

Majoritatea știrilor despre E10 de pe Google sunt din 2010 și 2011, multe din ele fiind ușor alarmiste, gen ”E10 poate fi dăunătoare pentru motor”. În contrapartidă, pe site-ul Ministerului Economiei există un document unde toți producătorii importanți spun ce modele sunt compatibile - aproape toate cele de după anul 2000. În rest e liniște totală, câteva discuții vechi pe forumurile auto, nu găsesc nicio informație de actualitate, să văd dacă se vinde E10 la pompe. Apropo, în Germania costă cam cu 5-10 cenți mai puțin decât cea de 95, au fost rebotezate Super E10 și Super E5.

Pentru majoritatea dintre noi, teoretic, benzina E10 n-ar constitui nicio problemă, poate doar un consum mai mare cu 5%, dar combinația de putere calorică mai mică și proporția crescută de sulf din benzina românească o să dea probabil niște rezultate ”interesante”.

P.S. Din experiențele mele:
- cu benzina de 92 din Austria motorul merge mai bine decat cu 95-ul autohton;
- goluri de putere la accelerație cu benzina de 95 de la orice stație de benzină românească, motivate de cei de la service prin nivelul de sulf ridicat, semnalat și  înregistrat și de computerul mașinii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.