miercuri, 5 octombrie 2011

De fapt vrem curse low-cost?

Decizia Consiliului Judeţean de a micşora taxele per pasager ale aeroportului sibian a iscat nişte discuţii prin presă şi pe bloguri. Tudor pune nişte întrebări şi i-am comentat acolo, dar mai am chestii  de zis aşa că o să o fac aici.

Referitor la Blue Air: n-am o părere prea bună despre această companie, s-a întins mai mult decât i-a fost plapuma iar acum suferă şi încearcă să evite falimentul. A redus activitatea la Sibiu dar nu cred că taxele de aeroport ar fi problema, avioanele lor au fost totdeauna pline, mai degraba cred că-şi regândesc strategia. O reducere de taxe nu ştiu dacă i-ar face să aibe mai multe zboruri.

Referitor la cursele cu preţuri normale, gen Lufthansa şi Austrian: trebuie să ne gândim ce dorim să fie Sibiul - centru de afaceri sau autogară căpşunărească. Normal, trebuie să existe o balanţă între segmente, dar companiile acestea s-ar putea să aleagă să renunţe la un aeroport devenit foarte puţin profitabil datorită concurenţei. O să spuneţi că e normal să fie aşa, că e o piaţă liberă dar eu o să întreb altceva: credeţi că directorii şi angajaţii fabricilor străine de aici o să zboare cu low-costul? Aeroportul a fost un factor important al deciziei de a face  firme aici, să nu uităm acest lucru. Problema se poate rezolva aducând low-costuri spre alte ţări şi destinaţii.

Din Tg. Mureş n-am zburat, dar din Cluj am călătorit cu WizzAir-ul. La ora 6 când decolează 3-4 avioane e o nebunie totală. Aeroportul din Cluj n-a fost proiectat pentru un asemenea flux simultan de călători. Cel din Sibiu nici atât. Sala de plecari e blocată, pentru că la prima poartă stau 200 de persoane la coadă, din perete în perete, la poarta doi la fel, iar la poarta trei asemenea. E cald, pute şi e gălăgie. Se observă rapid că o să crească exponenţial costurile cu mentenanţa: curăţenie, aer condiţionat, personal. O să fie aceste costuri mai mici decât costul per pasager şi o să rămânem pe profit? O să coste mai mult întreţinerea terminalului şi reparaţiile? Habar n-am, nu ştiu dacă pe termen lung o să merite o taxă de aeroport mică.

Ce mai trebuie musai făcut: reduse preţurile de închiriere a spaţiului din aeroport. Bate vântul pe acolo şi e dezolant. 

Mi-e foarte clar că trebuie să fie o balanţă între zboruri premium şi zboruri low-cost, dar nu cred că dorim ca cel mai frumos aeroport din ţară să devină paradisul low-costului, am imaginea aeroportului Băneasa în faţa ochilor şi nu-mi doresc aşa ceva pentru Sibiu. Îmi doresc low-costuri aici pentru că nici eu n-am chef să plec în concediu din Cluj sau Tg. Mureş dar poate suntem un oraş prea mic pentru un trafic aerian intens şi nu merită să ne facem preş în faţa unor companii aeriene cu pretenţii doar pentru a strânge toţi pasagerii din judeţele din jur.

3 comentarii:

  1. e un cerc vicios pana la urma. si chiriile alea... pot sa fie zero daca nu sunt calatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai frumos aeroport din tara e aici la Sibiu??? Hmmm trebuie sa-i fac o vizita ca nu prea imi vine a crede, am ramas cu A. Henri Coanda pe retina si deh mi-e greu sa cred.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.