marți, 15 mai 2012

Cetatea Alba Iulia - 1

Ce se poate face cu 80 de milioane de lei în trei ani (2010-2013)? O cetate de nerecunoscut. Am rămas extrem de plăcut surprins de ce s-a întâmplat la Alba Iulia deşi văzusem o prezentare a proiectului cu ceva vreme în urmă. A ieşit un lucru comparabil cu orice cetate medievală recondiţionată din Europa. E probabil cel mai bine păstrat secret al Transilvaniei la momentul actual, nu sunt încă mulţi turişti şi e păcat. Din punctul acesta de vedere Alba Iulia o să fie o nucă tare pentru contracandidatele la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020, nu se poate compara nici centrul Clujului şi nici cel al Timişoarei cu ansamblul cetăţii. Vor trebui însă să se mişte repede în domeniul ospitalităţii pentru că nu au multe restaurante sau hoteluri de calitate - defect de oraş mic cu industrie puţină. Din acest punct de vedere, ca sibian, nu pot decât să sper că dacă au să câştige va beneficia şi oraşul meu datorită proximităţii, inclusiv prin aeroport.

Deşi pare mică, cetatea e construită în formă de stea, aşa că o tură prin şanţurile amenajate poate să dureze şi două-trei ore, mai ales că o porţiune nu e finalizată şi va trebui să parcurgeţi şi drumul invers spre ieşire. Pentru mâncare vă recomand Pub13, singurul restaurant ce merită - intraţi şi în sala lui principală, are o boltă fenomenală. Vă las cu o primă serie de poze din interiorul cetăţii şi traseul de nord:






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.