vineri, 4 mai 2012

De la lorzi la curve

Cică politica aduce trafic pe blog. Eu credeam că sexul vinde. Cei doi bani ai mei: e bine că există alternanţă la guvernare, e bine că democraţia funcţionează. Cam atât cu veştile bune, când apropiem lupa vedem o clasă politică praf, care îşi urmează interesele şi mai aruncă câte o ciozvârtă fraierilor. Despre cei de la putere m-am convins că erau nişte incapabili clientelari, opoziţia mi-a risipit şi ultimele firicele de speranţă că ar fi şi altceva decât clanţa de ei. Îi admir pe analiştii şi activiştii politici, trebuie să ai talent la compuneri literare ca să poţi scrie mai mult decât atât şi să găseşti motive de a scormoni în rahat şi a căuta diamante. De aia îmi păstrez de obicei blogul departe de subiectul puturos. Azi fac însă o excepţie, am văzut documentarul (nu filmul) Margaret Thatcher - The Iron Lady şi m-am enervat, mi-am adus aminte de sistemul parlamentar britanic.

M-aş bucura dacă tot jocul politic s-ar face cu onoare, nu pe bază de prostituţie. M-aş bucura dacă ai noştri oameni politici ar aplica ceva din sistemul Marii Britanii: un şef de grup parlamentar (chief whip) care să indice la fiecare vot ce trebuie să voteze membrii partidului respectiv. E greşit? Doar dacă nu crezi că ai ce căuta în partidul respectiv, doar dacă eşti mânat de interese personale. Caz în care ar trebui să nu te accepte nici opoziţia şi să rămâi independent. Peste patru ani nu te mai bagă în seamă nici dracu. Majoritatea parlamentarilor noştri n-au onoare şi se miră dacă-i faci curve şi nu mergi la vot.

Tot din sistemul Marii Britanii: opoziţia are un shadow cabinet (guvern din umbră), post pe post cu cel real. Rolul e de a critica documentat acţiunile miniştrilor şi de a le lua locul atunci când se face alternanţa la guvernare. Aţi văzut aşa ceva la noi? Ponta se screme să scoată un guvern acceptabil de o săptămână şi ce i-a ieşit? Cred că şi cei mai înfocaţi membri PSD sunt dezamăgiţi. Nu-i ca şi când s-ar fi spetit cu munca în ultimele luni, îl puteau pregăti în linişte, chiar şi pentru alegerile din toamnă. Sau îl puteau pregăti acum patru ani, ca  englezii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.