luni, 3 august 2009

Impulsul de frânare la sate şi oraşe mici

http://www.brylu.ro/aici-ar-trebui-o-bomba/
Aţi citit comentariile? Daca nu le-aţi citit încă, faceţi-o şi după ce vă opriţi din râs continuaţi aici.
Brylu încearcă să ne explice cum stă treaba cu impulsul de frânare, dar eu îl bănuiesc că a avut discuţia cu pretenarul lui expert în şofatul pe autostrăzi când erau amândoi la a 20-a cuba libre. De persoană. Ce vrea el să spună în felul lui drăguţ de literator e că dacă fiecare şofer ce se deplasează într-o coloană cu viteză constantă reduce un pic viteza, a N-a maşină va reduce mult mai mult viteza decât prima, deoarece oameni suntem şi noi, nu roboţi, aşa că fiecare va apăsa pe frână mai mult decât trebuie, just to play it safe, chestie care se propagă în lanţ.

Bine, chestia cu "impulsul de frânare" e aşa, ca să impresioneze blonzii şi textilistele, pentru că aşa cum se ştie, impulsul = masa x viteza, iar maşinile având cam aceeaşi greutate, putea vorbi pe româneşte despre viteze că tot aia era.

Dar să ne întoarcem la enunţ: el zică că prima maşină frânează doar un pic, eu zic ca în Sebeş maşina frânează de la 90-120 km cu cât se circula în mod normal pe drumul dinspre Orăştie la 0-10km, cu cât se circulă în mod la fel de normal şi logic în intersecţia cu semafor şi curcan, deci nu prea se întâmplă ca în filmele cu autostrăzi ci este mai mult o chestie de (ţineţi-vă bine!) bottleneck.

Mai există câteva explicaţii pentru ambuteiajul din Sebeş:
- tiristele de lângă Orăştie - locul unde începe adevărata frânare, odată pentru că sunt urâte ca frâna şi apeşi instinctiv pe pedală ca să nu iei hârca pe capotă şi a doua oară pentru că atâta urâţenie trebuie admirată la viteze subsonice, deci mai apeşi pedala şi a doua oară. După care până să-ţi revii ai ajuns deja în Sebeş că totuşi România e o ţară mică;
- dacă ai apăsat pedala prea tare şi s-a prins soţia, care oricum era crizată că ai condus ca dementul de la Arad încoace, nu mai ai viaţă şi trebuie să mânuieşti maşinuţa ta la limita impusă de lege (deşi tu ştii că poţi mai mult), oricum în acele momente grele pentru timpanele tale nu-ţi mai pasă ţie de impulsul de frânare ci de alte impulsuri, care odată transpuse în fapte sunt pedepsite de lege cu minim 20 de ani de închisoare;
- dacă în timp ce faci o depăşire se apucă să intre (tot) în depăşire taman in faţa ta un berbec cu Cielo şi te obligă să frânezi, trimiţând tot impulsul tău în Nirvana şi tu pe el să-i caute urma în rude şi cimitire, acest lucru categoric va influenţa impulsurile celor din urma ta, iar dacă eşti ghinionist şi nu poţi evita impactul chiar şi pe cele ale celor dinaintea ta;
- am citit eu odată o teorie mişto cu fluturele care dă din aripi într-un loc şi cauzează o furtună în altă parte, aşadar e foarte probabil ca un copil care pune frână cu tricicleta în Sebeş să cauzeze o frână de camion undeva între Spini şi Vinţi.
Ar mai fi, dar vă las şi pe voi să văd ce vă poate capul :D

1 comentarii:

  1. ba, injineru' tot injiner. io-s mai prostalau cu fizica ca eram mai tot timpul aproape de corigenta, da' acu' m-am luminat. poate ma lumina si brylu: punea doua romuri cu pepsi si asa aveam si exemple :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.