luni, 19 august 2013

Dacă lucrezi în IT, firmele de recrutare sunt inutile

Mai jos găsiți CV-ul trimis de o cunoscută firmă de intermediere resurse umane din Sibiu unei companii client cu mențiunea că e cea mai capabilă persoană pe care o au pentru postul respectiv. Nu cred că oamenii au cine știe ce pretenții, dar ar vrea pe cineva în stare să scrie decent în engleză, să pună virgulele cum trebuie sau măcar să știe să folosească Word-ul suficient încât să înțeleagă ce-s șerpișorii ăia verzi și roșii de sub cuvinte. Nu vorbim de cunoștințe de administrare de rețele și alte lucruri care par SF în contextul acesta, alea se învață cu nițică răbdare, dacă candidatul are un bec funcțional în farul de la bicicletă. 

De ce ar trebui să știe engleză și punctuație când jobul e în IT? Pentru că sistemele informatice și documentația aferentă sunt în majoritatea lor în limba engleză. La fel și corespondența cu firma mamă. Punctuația arată că-i meticulos și atent, că verifică ce face, ori eu n-aș vrea un admin care să uite să schimbe backupul și să formateze ce nu trebuie, de exemplu. Chestii de nuanță.


Din punctul meu de vedere, majoritatea firmelor de HR sunt inutile. Nu mă refer la posturi simple, de necalificați, ci strict la sectorul IT, unde cererea e mai mare decât oferta. Au o bază de date cu ciurucuri, cei care au făcut facultatea prin bunăvoința Statului, nu din pasiune, au ales informatica pentru că au auzit că se câștigă bine și au crezut că este suficient. Toți ceilalți lucrează, iar dacă vor să schimbe firma au suficiente variante: trimit CV direct companiilor care dau anunțuri în ziar (foarte rar în ultima vreme) sau întreabă prietenii care lucrează în industrie. Ar avea nevoie, eventual, de un head-hunter, care să le găsească un post pe măsură, nu de o firmă de HR coclită și neadaptată vremurilor.

Când noi căutăm oameni se întâmplă la fel. Niciodată n-a fost o firmă de HR în stare să-mi găsească personal mulat pe cerințele mele specifice, întotdeauna am rezolvat prin metode ”informale”. Nu vreau să detaliez prea mult subiectul :)

Poate sunt naiv, precis nu e în fișa postului, dar consultanții de resurse umane ar putea măcar să citească CV-ul candidaților și să le explice cum să corecteze greșelile. S-ar ajuta și pe ei, pentru că mie mi-ar fi rușine să recomand cu seninătate pe cineva cu CV-ul de mai sus.

8 comentarii:

  1. Am observat si eu ca firmele de HR din Sibiu n-au nicio legatura cu viata... Am gasit eu oameni mai capabili postand pe grupul de la Facultatea de Inginerie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Trecand peste jignirile si generalizarile la adresa unei intregi categorii de firme de HR si recrutare, eu cred ca o alta varianta e lipsa de criterii de selectie a furnizorilor unei companii, in cazul acesta a unui furnizor de servicii de resurse umane. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care jigniri? "Coclit"? Generalizarea vine din ce-am scris mai sus, ca n-a fost niciuna capabila sa ma ajute.

      Cazul descris aici e preluat de la alta firma, care lucreaza cu un furnizor de HR de prestigiu, firma mare din Germania si prezenta importanta la Sibiu. Da' nu-i bai, ca eu am patit-o si cu firme micute.

      Daca stiti vreo firma capabila, accept recomandari cu placere, dar sa nu fie pierdere de vreme :)

      Ștergere
  3. Head Hunting IT, firma specializata in recrutare IT.
    E condusa de un sibian, stabilit in Bucuresti.
    Contact:
    razvan.rada@headhuntingit.com
    PS Nici lui nu-i place sa piarda vremea! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Daca nu se concretizeaza nimic cu cele doua potentiale "tinte" actuale, o sa-l contactez.

      Ștergere
    2. Exista in Sibiu una din firmele de recrutare "necunoscute" din Romania, dar care a impresionat departamentul nostru de HR (Modena-Maserati). Adevarul e ca nu face recrutari pentru Ro, lucreaza mai mult pentru clienti externi din vestul Europei. Le-am dat "tema" sa ne gaseasca niste ingineri specializati pe anumite softuri ciudate rau pe care departamentul nostru de HR se "chinuiau" de peste un an sa gaseasca o persoana. In 2 saptamani am avut 3 candidati care corespundeau perfect la toate cerintele postului, managera de HR s-a declarat impresionata de forta si rapiditatea recruiterilor acelei mici firme sibiene (mie mi-au recomandat-o niste prieteni din Munchen, au facut recrutare pentru ei cu aceleasi "rezultate" in fata departamentului de HR). o gasesti pe net la adresa: www.personal-solutions.ro

      Ștergere