joi, 1 august 2013

Revista Transilvania: încă o instituție de cultură anihilată de USL

Sunt coleg de generație cu Radu Vancu, am fost amândoi la Gh. Lazăr, în clase paralele, îmi aduc aminte cu plăcere de partidele de baschet 1:1 jucate în curte, învinsul urmând să plătească sucul la dozator. De obicei eu achitam, era bun Radu; sucul însă groaznic. Dacă-i citiți poeziile o să vă dați seama că e talentat și are un stil aparte, pentru care a luat un premiu de prestigiu. Și Dragoș Varga e din generația mea, am jucat baschet împreună în timpul facultății, mai ales în campionatul studențesc. E de înțeles, așadar, că le-am urmărit cariera, așa cum a fost ea reflectată în media, și m-am bucurat pentru reușitele lor profesionale. 

Până și mie, IT-ist, îmi e clar că Dragoș și Radu merită să conducă Revista Transilvania. Bineînțeles, managementul n-are multe în comun cu talentul iar munca zilnică de la revistă nu o pot evalua eu, insă rezultatele le pot aprecia. Pe lângă încrederea lui Mircea Tomuș, cel care i-a promovat, îi recomandă lista invitaților la evenimentele RT și cei care și-au asociat numele cu ea.

Să-i fi deranjat așa de tare pe USL-iști că cei doi au luat poziție, printre altele, asupra dezastrului Marga de la ICR? Că le merge atât de bine încât directorul RT câștigă fabuloasa sumă de 2300 de lei lunar? S-a ajuns la nivelul ăsta de nepotism și corupție, încât trebuie să numească Consiliul Județean un director agreat și serviabil? Ce interes strategic poate avea o revistă de cultură încât să intervină politicienii și să strice ceva ce merge bine?

Atunci când a binevoit să scrie despre subiect (da, Tribuna, despre tine e vorba), presa a semnalat faptele într-un mod tern, mult sub ”grozăvia faptei”. E vară, lumea e în concediu, cuvintele lui Radu sunt prea decente, iar dacă nu-i scandal nu interesează pe nimeni, oricum.

Semnați petiția deschisă aici, nu cred că o să-i pese vreunui politician, dar nu se știe niciodată.

Pentru că în mass-media n-a apărut încă și bucata aceasta, extrag din comentariile petiției răspunsul lui Radu la petardele purtătoarei de cuvânt a CJ (poz. 15):
Stimate domnule preşedinte,
Cu tot regretul, sunt nevoit să constat că răspunsul postat aici de Ioana Nica, purtătoarea dvs. de cuvânt, conţine afirmaţii fără acoperire.
Revista Transilvania nu va avea cum să deţină o tipografie şi să aibă buget propriu, câtă vreme nu va avea personalitate juridică.
Consiliul Judeţean Sibiu a preluat în 2000 o revistă cu personalitate juridică, cu distribuţie normală; acum, lasă în urmă o revistă fără personalitate juridică şi fără posibilitate de distribuţie prin vânzare şi abonament. 
Mi-aţi transmis să dau o dezminţire până la ora 13 pe Contributors.ro, ori altfel voi fi chemat la comisia de disciplină a CJ. Nu am ce să dezmint, nimic din ce am scris acolo nu e neadevărat. Dacă veţi re-gândi fuziunea prin absorbţie astfel încât revista Transilvania să aibă personalitate juridică şi să poată fi corect distribuită, abia atunci voi avea motive să scriu un text în care să vă felicit pentru gândul bun.
Până atunci însă, judecând după informaţiile din proiectul de hotărâre de pe site-ul CJ Sibiu, lucrurile stau aşa cum le-am prezentat eu. 
Cu regret,
Radu Vancu
scriitor, redactor Transilvania

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.