miercuri, 7 august 2013

O vizită la Château de Reignac

A doua zi după tura în zona Medoc și vizita la Château Giscours, tot la recomandarea patronului vilei în care am stat, ne-am dus (neinvitați) la un alt domeniu viticol, aflat la câțiva kilometri distanță, în Saint-Loubès. Am avut noroc, doamna care deține castelul era la birou, disponibilă, cu chef de vorbă și foarte amabilă, ne-am ales cu un tur gratuit, o degustare pe cinste și o sticlă de vin, cadou de nuntă. 

Domeniul Reignac este atestat din secolul XVI, a fost cumpărat în 1990 de familia Vatelot iar vinul produs aici nu este clasificat, însă are o reputație foarte bună și un preț decent (tocmai din lipsa acestei clasificări). Se mândresc cu două lucruri: sera construită de faimosul Gustave Eiffel și locul doi la un concurs de blind tasting organizat în 2001:
Sera Eiffel (poză de pe site-ul oficial)
Rezultatele blind tastingului
Dacă concursul a fost pe bune, rezultatul e remarcabil, nici un alt vin participant nu costă sub 100 de euro/sticla. Între timp au crescut și ei prețul puțin, la 20 euro.

Turul prin halele de producție a fost scurt, n-am să vă obosesc cu multe detalii, interesant e că diferă procedeul față de Giscours: folosesc cuve de oțel iar vinul nu este vărsat în ele când se spală butoiul (cu o frecvență mai mică decât cele trei luni de dincolo), ci într-un recipient temporar; după încheierea procedurii este turnat în același butoi din care provine.


 

În ”castel” n-am intrat, dar am fost invitați în micuțul turn adiacent (tot secolul XVI). La parter se află o sofisticată și elegantă masă pentru degustare, din marmură, parte a renovării din 1998. Fiecare loc are scuipătoarea proprie, tava metalică din centru se rotește, pentru a muta sticlele de la o persoană la alta, iar în interiorul ei se pot observa platformele prinse de niște tije verticale - ansamblul acela este un ascensor, care duce sticle de vin în camera de sus.



Etajul este amenajat cu bun gust, ca loc de relaxare, intim, există câteva fotolii comode, un șemineu și o chicinetă. Observați decupajul mesei, acolo intră tăvițele liftului.



Deasupra este podul din lemn, accesibil pe o scăriță abruptă, de unde se poate admira domeniul:


La degustarea propriu zisă, doamna ne-a oferit câte un pahar din produsele recoltei 2010: Grand Vin de Reignac (20 eur/sticla), vinul al doilea (Château de Reignac - 10 eur/sticla) și vinul alb (10 eur/sticla). Mai produc un sortiment special, denumit Balthus, dar din acela n-am primit, probabil pentru că e o serie limitată iar sticla se vinde cu 60 de euro și nu merita desfăcută.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.