miercuri, 27 martie 2013

Bear spray

Am citit recent că un Apple Store a fost jefuit în Canada de niște indivizi înarmați cu spray de urși, un fel de spray cu piper, dar mai mare și mai nasol, și mi-am adus aminte de vara anului în care am terminat liceul. Am plecat într-o scurtă vacanță, nu puteam pierde mult timp că venea admiterea și pe atunci era treabă serioasă, undeva sub Bâlea, în pădurea din dreapta satului Cârțișoara. Eram doi băieți și o fată, am cărat ca sclavii rucsacii cu cadru metalic, supraîncărcați, bineînțeles - pe ai noștri și pe al fetei. Trebuia să stăm vreo cinci zile și am rămas opt, pentru că aveam mâncare în exces. Ca să anunțăm treaba asta acasă a trebuit să mergem câtiva kilometri până la păstrăvăria din zonă, era 1996 și telefonul mobil ne era necunoscut.

Am montat cele două corturi iglu într-o poieniță, cam la o jumătate de kilometru de foișorul unde vânase Ceaușescu urși. Găseam frecvent în drumeții urme de moș Martin, dar am dormit liniștiti, era vară, îmi aduc aminte că doar într-un zmeuriș nu ne-a fost tot una să intrăm. Țineam carnea scufundată în râu, ca să nu miroase. Acum nu m-aș mai duce, chiar și înarmat cu spray-ul miraculos. 

Am citit pagina dedicată lui pe Wikipedia și m-am distrat: o dată că nu e bine să-l lași la soare, că poate bubuie - îmi și imaginez o mașină în care a explodat un spray uitat pe bord; a doua oară pentru că nu e neaparat eficient și se pare că obiectele care au fost stropite cu așa ceva cauzează crize de isterie ursuleților, care vor să le distrugă; a treia oară pentru că m-aș putea vedea liniștit în situația descrisă de Hugh Laurie: când a mers în safari a întrebat care e cea mai eficientă metodă de a se apăra dacă e atacat de un animal sălbatic. I s-a spus să se acopere cu rahat. A întrebat de unde ia rahatul. Răspunsul: believe me, it will be there.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.