marți, 19 martie 2013

Sound City - documentarul

Dacă vă place rockul, istoria muzicii, sunteți interesat de modul în care funcționează un studio de înregistrări sau doar vreți să vedeți ceva deosebit, cu muzică faină, vă recomand documentarul Sound City, realizat de David Grohl, de la Nirvana. 

Sound City a fost numele unui faimos studio de înregistrări din California, lângă Hollywood. În el s-a reformat Fleetwood Mac, când Mick Fleetwood i-a cunoscut pe Lindsey Buckingham și Stevie Nicks, acolo a tras Tom Petty unele din piesele de referință, au înregistrat albume Neil Young, Johnny Cash, Santana, Metallica și mulți alții, acolo s-a imprimat Nevermind-ul Nirvanei.

Piesa centrală a studioului era consola analogică Neve, achiziționată din Anglia pentru o sumă ce ar fi permis cumpărarea a două case în Hollywood la începutul anilor 70, iar odată cu închiderea studiourilor în 2011, aceasta a intrat în posesia lui Dave Grohl, moment ce a declanșat documentarul. Punctul central al filmului îl constituie pasiunea pentru muzica pură, conceptul de a produce sunetele conforme cu personalitatea și talentul artistului, neprelucrate electronic, fără software de corecție, contrar căii pe care au apucat majoritatea studiourilor și trupelor recente. Dacă vă interesează subiectul, căutați pe net prezentarea studioului British Groove al lui Mark Knopfler, similar ca filosofie. Pentru un om care n-are legătură cu industria muzicală e interesant și datorită faptului că permite analiza diferențelor dintre profesioniști adevărați și creații gen Inna sau Lady Gaga.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.