joi, 14 martie 2013

300.000 - ați învățat la istorie despre ei?

La școală n-am învățat din astea. În mass media apar rar referințe la evenimentele acestea, mai mult de o frază nu am citit niciodată. Poate n-am știut eu de unde să culeg informațiile, în orice caz, articolul ”Groapa comună” din numărul 11 al Decât o Revistă e scris fără ocolișuri și edificator, probabil pentru că autorul e străin și detașat de subiect. Cred că trebuie să-i mulțumim prostalăului de Dan Șova, care a readus subiectul pe tapet. 

Pe scurt: în timpul WW2, în Moldova au fost executați de către Armata Română evrei. Câți? Între câteva sute și 14.000, rapoartele diferă, unii împușcați în casele lor sau pe străzile Iașului, alții duși în pădurile din apropiere și puși să-și sape singuri groapa, după cum puteți citi în fragmentul din DoR de mai jos. Până și nemții s-au îngrozit, nu din pricina crimelor, căci de ei erau comandate, ci de modul neorganizat în care au fost realizate.

Vă întreb: ați învățat lucrurile acestea la școală? Știați că între 1941 și 1945 au fost uciși 300.000 de evrei români? Alte popoare și-au asumat trecutul, noi îl glorificăm pe al nostru cu fiecare ocazie.


3 comentarii:

  1. cat ai citit tu in cartile de istorie despre infrangerile romanilor cu turcii de ex? probabil 2-3 randuri dar despre victorii pagini intregi ... e tipic romanesc totusi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar una e sa nu accentuezi infrangerile si alta sa taci malc la chestii pentru care ii arati cu degetul pe altii.

      Ștergere
  2. scris dupa ureche.. cum ar zice un mucalit "daca nu stii nu te baga"

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.