luni, 27 ianuarie 2014

Bărbați care urăsc femeile. La Tribuna.

Distinsul ziarist Dumitru Chiseliță, de la cel mai citit cotidian cu rubrică de decese din județ, are un fel de articol de opinie în ediția din 24 ianuarie, din care ne dăm seama că dacă ar fi fost șofer de autobuz ar fi trimis negrii și țiganii pe locurile din spate. Sau, dacă ajungea la avionul prăbușit recent, ar fi certat-o pe studentă că a plecat de la cratiță. Acasă, la loc de cinste, are înrămat decretul ”Decrețeii” și carnetul de partid. Credeți că exagerez? Iaca părere de jurnalist, secolul 21:
Avortul denotă faptul că ţi-ai tras-o ca proasta şi nu ai ştiut cum "să fereşti" la momentul respectiv, iar "contracepţie" e pentru tine un termen din astrofizică. Iar acum, de teama responsabilităţilor ce vor decurge din activitatea prestata, reiese că peste ceva luni vei avea burta la gură şi nu vei mai fi nici sexoasă, nici "liberă" şi nici partenerul ăla ocazional de jucat de-a "animalul cu două spinări" nu va fi nemaipomenit de bucuros. 
L-a deranjat că cineva a scris cu vopsea, sub panoul publicitar ProVita că organizația este ”anti-femeie”. Pretext de dat cu vitriol. Bineînțeles, cea mai bună educație sexuală se face prin panouri publicitare, nu în școli. Acolo e bine să învețe copiii de mici cum se fac mătăniile corect, aia o să rezolve totul.

Pentru DC nu există nuanțe. Îmi trec rapid prin cap două motive în care o asemenea procedură ar putea fi necesară (viol, malformații congenitale), iar Monica zice că este pur și simplu un drept al femeii să decidă, nici măcar nu trebuie să intrăm în detalii. Nu pot să vă descriu cât de jignită s-a simțit după ce-a citit articolul.

De acord, numărul de avorturi în România e imens, însă trebuie să fii extrem de limitat în gândire ca să scuipi atâta venin și să simplifici brutal și cu mojicie situația, în loc să-i cauți cauzele și să atragi atenția asupra faptului evident că se vorbește prea puțin de contracepție în școli. Un jurnalist adevărat ar fi analizat detalii și ar fi corelat numărul de intervenții cu nivelul de educație al zonei, dar ce poți să ceri unora foarte atenți să nu calce pe bătăturile puternicilor zilei, ocupați cu înfierarea adolescenților care nu știu prea multe sau demascatul bandelor de copii care fură căini.

Nu mai dau citate, ar trebui să copiez tot articolul, pentru că este un jeg cap-coadă. Îl găsiți aici, dar vă avertizez că o să vă enervați, inclusiv dacă sunteți bărbați.

2 comentarii:

  1. Yak! Nu îl citesc acum articolul, poate mîine, îmi ajunge citatul dat de tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din aceasi serie:

    Admirati epitetele si metaforele folosite cu atita dibacie si maiestrie de catre autor, precum si romantismul versurilor. Dar mai presus de orice, rima imperecheata.

    Dilema

    Tainuiti în geana noptii,
    Ea-l întreaba pe baiat:
    -Ce sa fac? Îmi scot chilotii
    Sau guma de mestecat?

    p.s. do you remember me?

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.