luni, 6 aprilie 2015

Cum arată un submarin american pe dinăuntru

A apărut recent un fllm cu submarine, Black Sea, care continuă tradiția interioarelor ”ușor” modificate în așa fel încât să poți întoarce o cameră de filmat în ele și prinde mai mult de o persoană în cadru. Îmi aduc aminte cât lux era în The Hunt for Red October - e drept acolo era vorba de un submarin atomic, mai lărguț, dar nici ăla nu cred că-i cât Titanicul (dacă tot vorbim de obiecte scufundabile). Cred că cel mai bun film din nișa asta e Das Boot - varianta lungă, de peste 3 ore.

Uitându-mă la Black Sea, mi-am adus aminte că am vizitat în New York The Intrepid Sea, Air & Space Museum și cea mai faină chestie de acolo n-a fost nici portavionul, nici naveta spațială ci submarinul USS Growler, care n-a apucat să vadă prea multă acțiune, fiind lansat în 1958 și retras în 1964, din cauză că rachetele nucleare de croazieră pe care le purta au fost înlocuite cu altă generație. După clasa Grayback, din care face parte și Growler, Statele Unite au mai dezvoltat 21 de alte clase de submarine în timpul Războiului Rece.

Pun niște poze, nu foarte grozave, spațiul e extrem de mic, se mergea în grup și declanșam aproape din mers.


Comandantul dormea în relativ lux, adică singur, în comparație cu gradele inferioare, ceilalți 8 ofițeri și 78 de marinari beneficiind de condiții progresiv mai rele, cei care deserveau torpilele având paturile chiar la botul calului:






Masa era servită separat de ofițeri și soldați:



Posturile de luptă, la fel de înghesuite:



Iar la motoarele diesel trebuia să știi ce faci, analogic:



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.