marți, 6 septembrie 2016

Sisteme gratis de navigație și alertă. Ediția 2016

S-a schimbat un pic peisajul față de acum doi-trei ani, când Google oferea singurele aplicații de încredere, fără să ceară bani. 

Ceva ce-ar putea fi disruptive, dacă n-ar fi stupid: există un număr mare de grupuri de Facebook în care sunt anunțate radarele întâlnite de membri în trafic. Există cel orășenesc  (secret, dar cu 16.294 membri) și cel județean, dar poate sunt și altele (național, regional?). Cert e că metoda nu e practică dacă ești la volan și nu înțeleg de ce nu trece toată lumea pe Waze.

Nici Waze nu e perfect, din motivele descrise de Petreanu. În ultimii doi ani am luat două amenzi, una pentru că n-am fost atent și am sesizat prea târziu avertizarea și alta pentru că am fost primul care a dat de o mașină radar proaspăt poziționată. Deci nu e nici infailibil, așa că filozofia mea personală e să nu depășesc viteza la care îmi ia carnetul, chiar dacă nici amenzile de 300-400 de lei nu-s plăcute. Măcar o să le putem trimite prin email, momentan le scanez și arhivez electronic ca sa le am în caz de neînțelegeri viitoare.

Toată lumea știe de Google Maps, care mai nou poate salva o bucată de hartă offline și de soluțiile cu bani, gen Navigon sau iGo, dar poate există persoane care n-au auzit de readucerea la viață a fostei platforme Nokia, intitulată Here WeGo, actualmente în proprietatea celor trei mari producători auto din Germania. 

Există și variantă web, dar aplicația pentru mobil este ambițioasă și cred că stresează concurența care cere bani: e gratis și poate salva hărți offline (întreaga țară sau doar o regiune). Am folosit-o cu succes în North și South Carolina, în Germania, Olanda și Italia, atât cu mașina cât și ca turist per pedes. Pe lângă rețeaua de drumuri are și puncte de interes iar update-urile sunt dese, semn că se lucrează intens la ea. N-am sesizat probleme și, din câte îmi amintesc, calitatea hărțiilor Nokia era foarte bună încă de acum câțiva ani.

Combinația mea este: Waze pentru navigația în România și Here WeGo pentru momentele când sunt pe roaming.

Câteva screenshoturi și explicații:

Dacă ești online îți arată mai multe informații
Meniul de unde poți intra în modul offline și descărca hărți

România e disponibilă dintr-o singură bucată,
dar în țări mari poți descărca și la nivel de regiune

1 comentarii:

  1. Am mers prin Bulgaria cu Google Maps offline, n-am avut probleme. Prin tara tot Waze si eu.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.