sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Amsterdam. The flight.


La multi ani! Am revenit aseara dupa 4 zile de Amsterdam. Astazi o sa va povestesc despre calatoria in sine. Daca pot imprumuta un termen din telecomunicatii "ultimul kilometru" e si cel mai lung in calatoriile din ziua de azi. De fapt si primul. Dureaza mai mult statul prin aeroporturi, mersul cu trenul pe ultimii 10 km sau drumul de la gara la hotel decat zborul propriu-zis: 1.20 ore Sibiu - Munchen, 1.05 ore Munchen - Amsterdam. Calatoria noastra a fost ok, pentru mine, dar alti prieteni (in total am fost 10 persoane) n-au avut acelasi noroc: un cuplu s-a trezit in Schiphol fara bagaje iar alt prieten a descoperit ca nu mai are aparatul foto in valiza. Cuplul respectiv nici nu si-a mai gasit valiza decat astazi (plecarea a fost luni si azi e sambata), asa ca au facut revelionul cu haine de imprumut plus ce si-au mai cumparat pe acolo. Problema a fost ca valiza avea manerul slabit iar in Munchen,probabil sub atingerea gratioasa a hamalilor balerini de acolo, a cedat de tot si s-a despartit de valiza. De manerul acela se afla lipita eticheta de identificare care a luat si ea drumul Nirvanei aeroporturilor (unde se duc manerele cand se duc?). Le-au identificat valiza intr-un final dupa un lacat rosu cu care era inchisa.
Ajunsi la Amsterdam ne-am luat bilete de tren pana la Gara Centrala, hotelul nostru fiind in apropierea ei. Dupa ce am rezistat imboldului de a ne urca in primul tren care mergea spre Amsterdam si am verificat harta feroviara ne-am dat seama ca bine am facut, aveam sanse sa vizitam si Utrecht-ul in seara respectiva, statia "Amsterdam xyz" intermediara anuntata in drum spre destinatia finala a trenului nu era in directia Garii Centrale (Amsterdam Centraal). Am gasit intercity-ul potrivit (circula cate unul la fiecare 10 min) si dupa alt sfert de ora eram in buricul targului lacustru. Foarte frumoasa cladirea garii, mare, veche, rosie. Aproape lipit de ea se afla hotelul nostru - Ibis. In fata lui o parcare pe trei nivele pt biciclete. Biciclete cata frunza, cata iarba.
Daca ati calatorit cat de cat, poate stiti ca lantul Ibis este de 3 stele si are preturi acceptabile. Nu si la Amsterdam, unde o camera la el, de revelion costa cat o noapte la un hotel de 5 stele din orice parte normala si neturistica de lume. La camera de hotel nu i-am mai facut poza, era minuscula.
Avantajul hotelului si motivul pt care l-am ales a fost pozitia lui, la capatul zonei turistice. A fost o decizie buna pt ca a fost extrem de frig. Daca va zic ca la -2 grade poate fi extrem de frig e greu de crezut de cei care stau intr-o zona de munte, uscata, unde -10 nu e o catastrofa. Dar un -2 langa apa, cu o briza umeda, se simte mult mai rau. Iti intra in oase, pe sub tot arsenalul de haine: tricou, camasa, pulover, geaca. Unul din prietenii mei si-a improvizat o pereche de izmene din pantalonii de pijama. Cred ca cel mai vandut articol de imbracaminte iarna la Amsterdam sunt caciulile. Una a ajuns si la mine pt ca o uitasem pe a mea acasa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.