miercuri, 19 mai 2010

Misterioase sunt căile IT-ului

În IT, din când în când dai peste câte o problemă stupidă, frustrantă și de neînțeles. Bineînțeles, tot în IT, totul are o explicație logică, contează doar să ai acces la nivelul în care apare problema și la cunoștințele necesare ca să o înțelegi.

Un exemplu scurt de încălzire: mie nu-mi merge funcția de backup din Windows 7. De câte ori încerc să fac un backup îmi returnează un cod de eroare și pa. Nu sunt singurul, e plin netul de comentarii și te-ai gândi că după un an de la apariție ar cam fi cazul să se gândească și Microsoft la o soluție. Nț.

Dacă tot v-am împuiat capul cu MacBookPro-ul, vă declar că luna de miere s-a cam încheiat - și Apple dă rateuri. Nu mă înțelegeți greșit, încă îl consider cel mai mișto laptop, dar am făcut update la ultima versiune de MacOS X - 10.6.3 și acum, câteodată, sistemul nu intră în standby sau nu mai iese, singura soluție e un reset de la buton. La fel, sub Windows 7 și Google Chrome, din când în când îngheață sistemul. Aia nu e vina Apple, din câte am dedus din comentariile de pe net este fie o problemă cu drivele Nvidia, fie o problemă a Chrome, contează mai puțin, rezultatul e enervant. V-am zis că nu m-am distrat cu un calculator așa bine de la primul 386 încoace? Așa pățeam și cu ăla!

Dar vroiam să vă povestesc alt mister. Ni se raportează un bug, în softul nostru, când exportăm un mail în Outlook, pentru a fi expediat, câteodată dă eroare. Nu tot timpul, doar când mailul conține 3 fișiere atașate și nici atunci de fiecare datăl, după teste am dedus că problema apare doar dacă conținutul mesajului este gol. Dacă este gol și are doar două fișiere atașate, nu e nici o problemă. Orice altă combinație merge. Clar? De unde problema? Din Outlook! Avem codul sursă să vedem ce poate fi? Nț, salutări Microsoft. Așa că o rezolvăm inginerește: dacă mesajul e gol înlocuiește-l cu un spațiu. Tot crapă. Îl înlocuim cu un punct, micuț. Tot crapă. WTF, trecem la următorul nivel: dacă există fișiere atașate și mesajul e gol, scriem în el ”acest email conține fișiere atașate”. Nu mai crapă. 

3 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.