miercuri, 13 octombrie 2010

Calendarul universal

Dacă sunteți filologi vă rog nu citiți postul ăsta, o să vă doară capul. Pe mine mă doare deja.

Problema: la serviciu lucrez pe calculator în Windows, seara stau cu el în brațe în MacOS. Când sunt ieșit în oraș am doar iPhone-ul. Ce pot să fac ca să-mi adaug un eveniment nou în calendar și să-l consult în cel mai comod mod cu putință, să fiu sigur că o să fiu notificat dacă e ceva? De exemplu, o zi de naștere. Sau dacă n-am timp să sincronizez iPhone-ul cu calculatorul.

Am mai avut tentative să fac ceea ce urmează dar atunci programele pe care le folosesc încă nu aveau toate optiunile acestea. Așadar, rezolvarea problemei, doar cu software gratuit:

- un cont Google și un calendar Google - acesta va fi punctul central în care vor ajunge toate datele. Dacă dă Google faliment sau îi pică serverele, am pus-o.

- Clientul meu de email în Windows este Mozilla Thunderbird 3.1, nu folosesc Outlook - încă din perioada tristă când era plin de găuri de securitate. Thunderbird are un add-on, tot de la Mozilla, numit Lightning, care conține funcțiile de calendar. Tot pentru Thunderbird există un alt add-on care permite adăugarea unui calendar Google în Lightning: Provider for Google Calendar. În acest fel clientul de email știe să citească și să scrie evenimente în calendarul Google. 

- Pentru că-s un geek, mai am un calendar în Windows: Active Desktop Calendar. Are avantajul că pornește odată cu sistemul și e afișat pe desktop, așa că pot să văd rapid ce evenimente am, chiar și atunci când clientul de email este închis - și câteodată stă închis ca să nu-mi citesc mailurile și să mă enervez. Dezavantaj: calendarul Google e read-only. Excepție: acest soft nu este gratuit.

- iPhone: are aplicația standard Calendar și știe să sincronizeze mailul și calendarul de la Google. Depinzând de setările alese o să facă această sincronizare automat (push), manual sau o să verifice la intervale regulate dacă sunt modificări (fetch). Știe să facă și update, încă nu mi-e clar însă ce o să se întâmple în roaming, când o să fie dezactivat transferul de date prin operatorul de telefonie și nu o să am nici wireless. Probabil o să facă sincronizarea la un moment ulterior. Alternativ, există o aplicație gratuită oferită de Google, cu același nume, din care se poate consulta calendarul web, fără sincronizare.

Urmează să fac sincronizarea și pe MacOS, cu aplicația standard iCal. Încă n-am apucat, dar știu că se poate, așa că o să revin cu un update odată ce am bifat și acest pas.

Momentan sunt încântat, până acum n-a fost totul așa simplu și mi se pare un mare pas înainte în integrarea constelațiilor eterogene folosite în prezent.

1 comentarii:

  1. Deci domnu' Calin, eu inteleg ca matale detii un bagaj de cunostinte IT cu mult peste medie, bravo tie, dar da-le si bietilor filologi o sansa, dom'le!
    Uite, eu am riscat, am luat preventiv o aspirina, am citit de 3 ori postul şi am ajuns la urmatoarea concluzie: ce simpla e viata cu agenda mea de hartie :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.