joi, 11 iunie 2015

Promenada pe malurile Cibinului

Mai știți promisiunea cu Cibinul navigabil? După cum evoluează clima nu cred că o să apucăm ziua, însă restul ideilor care au fost vehiculate în ultimii 10 ani ar putea prinde contur la un moment dat. Sper ca măcar cele fezabile să fie luate în calcul de Primărie. Nu e nevoie de foarte mult.

Sibienii n-au o relație prea romantică cu Cibinul, așa cum au alte orașe cu râurile ce le traversează. Au avut pe vremuri - îmi povestea bunica de vremurile când mergeau la scăldat, undeva în amonte, parcă lângă o moară. Există multe explicații evidente pentru situația actuală: barajul de la Gura Râului care a redus debitul apei și faptul că pe malurile Cibinului era amplasată zona industrială a orașului, generatoare de poluare. 


Însă platforma industrială s-a mutat în afara orașului, multe firme nu mai fac producție în halele de acolo, iar dacă totuși acest lucru se mai întâmplă sunt aproape convins că nu se mai elimină apa uzată și netratată în râu. Dovada vie că poluarea e scăzută sunt rațele tot mai numeroase care populează porțiunea dintre Piața Cibin și Podul Mariei Tereza. Curățenia făcută de Primărie sau diverse ONG-uri împreună cu sălciile pitorești dau un aspect aproape acceptabil zonei. Ar mai trebui niște alei, băncuțe, stâlpi de iluminat din fontă și s-ar putea face ceva frumos. 


Bineînțeles, sistematizarea generală a zonei implică mai multe lucruri, în principal repararea tuturor podurilor, a străzilor și transformarea platformei Independența în cartier sau muzeu. 

Probabil semnalul reabilitării cartierului (sper că există o viziune de ansamblu) a fost dat de noul pod de pe Cibin din dreptul străzii Neculce și încercarea de a face acele alei care nu duc nicăieri. Nu m-am uitat dacă sunt folosite sau au ajuns hazna, cred că traseul de promenadă ar trebui să fie mult mai lung, pe toată lungimea orașului, chiar cu o eventuală pistă de biciclete. 


Să vedem ce urmează după terminarea podului de la Piața Cibin, s-ar putea să fie renovat podul Maria Tereza. Nu înțeleg însă de ce nu sunt băgate în reparație cele două străzi care flanchează râul, au nevoie de ea de când a fost dată în folosință centura orașului, putând primi liniștite titlul de cele mai degradate artere principale ale orașului. Doar pentru că se repară un pod?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.