luni, 20 iulie 2015

Haute Couture pentru sămânțari

Relația mea cu moda e relativ platonică, poate nu chiar function over form, dar pe aproape. Aveam o rudă îndepărtată care trecea pe la bunică-mea să împrumute niște bani, afectată și spoită, atunci când mai scăpa de la nr. 3; am crezut că am văzut-o ieri pe Centru agățată de brațul unui domn care-i ținea umbrela, dar se pare că era o designeriță cunoscută, din specia celor care plimbă găini în lesă. Nu-i vorbă, și domnul afișa un spirit liber, când a trecut a doua oară cu umbrela pe lângă noi era desculț, ori i-au intrat espadrilele la apă ori erau prea prețioase să le ude ploaia. 

Deși știu sigur că n-a scris nicio casă de modă (faimoasă sau obscură) sub logo Paris - Milano - New York - Sibiu iar băștinașii sunt renumiți doar pentru felul în care poartă clopul pe ceafă, orașul nostru s-a procopsit cu două festivaluri de modă. Ceea ce e mare lucru, ținând cont că un bărbat care nu vrea să arate a papagal, are la dispoziție doar trei magazine din care să-și poată cumpăra cămăși decente.

M-am dus sâmbătă să văd concertul Antract pe care s-a produs defilarea; fie vorba între noi, puteam să mă duc și pentru manechine.


Altă idee câștigătoare (mai puțin pentru fetele care erau să alunece) mi s-a părut forma scenei, podiumul care înconjura fântâna, ornat cu lumânări, arăta foarte bine. Ca un plus general, orice acțiune care implică și studenții mi se pare bună, îi ajută să câștige experiență.



Nu mă înțelegeți greșit, mă bucur că a avut loc Fashion Days, altfel erau doar motocicliști în oraș. Dar...

0. Eterna întrebare: de ce dă Primăria bani pentru două evenimente similare, în loc să-i oblige pe organizatori să coopereze sau să intre în competiție de proiecte și să sponsorizeze doar unul?


1. Cele două festivaluri sunt puse unul după celălalt. La prezentarea de sâmbătă seara a fost destul de gol la mesele invitaților, cam 30-40% din scaune au rămas libere;


2. Mai mult, regulile impuse pentru folosirea Pieței Mari implică gratuitate. Gratuitatea atrage tot felul de oameni, care doar cască gura, sparg semințe și n-au nicio treabă cu muzica sau moda. Zero feedback din partea lor și se ajunge la momente penibile. Nu doar că nu înțeleg glumele și nu cântă nimeni refrenul cu formația, chiar dacă piesele sunt din repertoriul internațional, dar nici nu aplaudă după prezentarea colecțiilor.


Poate schimbă Primăria regulile finanțării. Aș zice să mai condensăm evenimentele, să le mutăm în spații adecvate și să vedem dacă chiar au succes, ne pricepem și ne permitem să le facem.

P.S. La celălalt festival de modă n-am fost niciodată, nu pot compara.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.