vineri, 31 martie 2017

Detectivism cu un monitor Philips

Noul meu monitor Philips Brilliance 258B cu docking station (de care am scris aici) e superb dar are o problemă mare: când încerc să copiez în rețea fișiere mai mari de 1 MB cade legătura cu rețeaua și trebuia să repornesc serviciul de rețea din MacOS. Deloc plăcut când lucrezi la birou, intensiv, cu rețeaua firmei.

Am încercat diverse soluții: prima a fost să schimb cablul USB-C care a venit cu monitorul cu cel folosit de Apple pentru incărcător. Spre surpriza mea, n-a mers deloc, nu se vedea nici imaginea pe monitor cu el. Apoi am așteptat cu interes noul release Mac OS 10.12.4, dar n-a adus nicio îmbunătățire și am căutat alte soluții (redenumit fișiere, schimbat extensii, folosit comanda dot_clean de care probabil n-ați auzit, folosit versiunea 1 de SMB în loc de 2), nimic n-a funcționat.

Pe site-ul Philips sunt 3 drivere, niciunul pentru Mac:

iar suportul lor tehnic e inutil. Le-am scris pe site, am primit email de confirmare cu promisiunea că-mi răspund în 4 zile lucrătoare și asta a fost tot. Au trecut 15 zile calendaristice de atunci:


La un moment dat am citit un articol care mi-a aprins o luminiță, m-am uitat în System Information la detaliile despre hub-ul din monitor, din fericire e raportat corect și detaliat:


De aici am dedus că adaptorul Ethernet e produs de Realtek și are ProductId = 0x8153. Căutând pe Google, am dat de pagina producătorului și, din fericire, chiar există un controller ethernet RTL8153.


De acolo a fost simplu: am intrat în secțiunea Downloads, am descărcat driver-ul pentru Mac, l-am instalat și de atunci merge transferul în rețea ca uns.

O fi fost greu pentru Philips să facă procesul mai transparent sau oi fi eu singurul care a legat monitorul ăsta la un Mac? Articolul e scris în ideea că poate se confruntă cu problema asta și alți oameni, monitul e printre puținele dotate cu USB-C disponibile (încă) pe piața din România.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.