joi, 23 februarie 2017

Review initial MacBook Pro 2016

După fix 7 ani, am înlocuit MacBook Pro-ul de 17" din 2009 cu altul din generația actuală (2016, touchbar) de 15", că mai mari nu se mai fabrică de mult. Cel vechi este încă funcțional, arată nu chiar ca nou, dar puțin folosit, deși mi-a fost companion aproape 24/7: ziua la serviciu, seara și în weekend acasă pentru filme și aplicații muzicale. Bateria încă mai ține aproximativ 70-80% din capacitatea originală, display-ul Full HD e încă plăcut de privit, dar procesorul Core2 Duo își arată vârsta când compilez programe în Visual Studio (chiar și cu upgrade la 8 GB RAM și SSD), așa că de vreo doi ani așteptam să scoată Apple ceva nou. Trebuie menționat că pentru majoritatea proiectelor (cu excepția unuia făcut cu Xamarin) folosesc Windows în mașină virtuală Parallels. 


Am fost ușor dezamăgit de anunțul noului MacBook Pro, în principal din cauza includerii procesoarelor din penultima generație și a prețului mare la ssd-ul de 512GB. Prima dezamăgire mi-a trecut când am văzut niște teste, practic diferențele de performanță sunt infime (1-2%), doar consumul a fost optimizat - cum nu intenționez să depanez turbine eoliene sau să urmăresc recolte, numărul de ore de funcționare pe baterie nu e critic. A doua "dezamăgire" a fost suportată de firmă, dar, ținând cont că un laptop bun cu Windows și SSD costă 1200-1400 eur și că unii colegi au schimbat 2-3 calculatoare în ultimii 7 ani, se echilibrează costurile. 

Comparație între mărimea MacBookPro 17", MacBook Pro 15" și MacBook Pro 13":Paranteză: mașina preferată de firmă anul acesta este acest monstru Dell Precision 7710, ce poate fi configurat cu 32 GB RAM, procesoare Xeon și SSD-uri în matrice RAID, cu un preț pe măsură. Un astfel de Dell, cu 8 core-uri, compilează soluția noastră completă în 50 de secunde. Mac-ul meu, ce rulează Windows în Parallels (cu doar 4 din cele 8 core-uri asignate) compilează în 60 de secunde. Nu-i rău.

N-am mai testat viteza de compilare a Mac-ului vechi, dar am testat transcodarea unui fișier avi de 350 MB în mp4 (h264), cu ajutorul HandBrake. Vechiul sistem estima o durată de 30-40 de minute, iar cel nou a terminat în 3-4 minute.

Acum presupun că o să mă întrebați: și cum te descurci doar cu porturile USB-C? Răspunsul: sunt adaptoare USB-C la USB 3.0 la Unitel cu 9 lei. Altă întrebare! În plus, pentru prezentări la clienți mi-am luat acest adaptor cu HDMI și USB. Nu-i așa mare dramă, în ultimii 7 ani am folosit alt adaptor, de la miniDisplayPort la DVI/HDMI. 

Nu e mare dramă nici datorită faptului că mi-am schimbat și monitorul extern și am găsit, cu chiu cu vai (încă sunt rare în Ro și nu-s marcate corespunzător pe site-uri), unul relativ ieftin - Philips 258B, cu port USB-C și hub, pe care-l folosesc ca docking station. În monitor am legat cablu de ethernet către rețeaua firmei, tot acolo e și un hub cu 4 porturi USB, din care unul fast-charging pentru mobil (1W), teoretic pot lega tot acolo și căștile (dar nu merge volumul din tastele laptopului, deci pas) iar legătura dintre laptop și monitor se face printr-un singur cablu USB-C. Bonus: prin acest cablu monitorul dă curent laptopului (atenție, are putere de doar 60W iar laptopul are nevoie de 87W, deci se va descărca ușor, încă n-am apucat să analizez cât de repede, dar dacă aveți un model de 13" e suficient).


Ce nu-mi place e tastatura. Zici că dai într-o bucată de placaj. De fapt acest text e cel mai lung text pe care l-am scris pe ea până acum și a mers decent, dar încă nu pot să spun că m-am obișnuit. Doar în delegații mă afectează, la birou am tastatura externă, pe care mi-am luat-o când m-am săturat să caut pe tastatura germană acoladele atât de folosite în C#, care le ascunde extrem de bine în spatele unei combinații elaborate de taste.

Tot datorită faptului că l-am folosit cu mouse și tastatură externă n-am încă o părere clară despre touch bar (ecranul OLED care înlocuiește function key-urile). Pare util, în măsura în care este implementat de aplicații. Office pentru Mac tocmai l-a activat, poți schimba stilul paragrafului, șterge rânduri din tabel și alte funcții care pot fi productive - dacă folosești tastatura integrată. Cu tastatură externă e mai simplu să pui mâna pe mouse. Touch bar va evolua, pe măsură ce își dau seama și dezvoltatorii cum să-l integreze, deocamdată nu e suportat de Parallels, merg doar funcțiile standard.

Touch Bar-ul în Office
Autentificarea în sistemul de operare se poate face atât cu senzorul TouchID inclus cât și prin Apple Watch, cu mențiunea că după un restart trebuie introdusă parola din taste. Util și productiv (nu tâmpenia cu restartul, care probabil are ceva motive de securitate).

TrackPad-ul e foarte mare, atât de mare încât nu poți face rapid click dreapta, adică trebuie să muți mâna destul de mult ca să ajungi în colțul din dreapta jos, folosit pentru acest lucru. N-am studiat prea mult funcția Force Touch, o folosesc deocamdată doar la preview și redenumire fișiere.

Ecranul Retina Display e minunat, ca orice ecran Apple de generație nouă, de altfel.

Despre modelul space gray pot să zic că se văd petele mai pregnant decât pe argintiu. N-au inclus în pachet cablu de extensie pentru curent, e doar cablul USB-C care duce de la laptop la transformator, iar acesta din urmă se introduce direct în priză, dar are și posibilitatea să fie conectat la un cablu de extensie care îți mai oferă 1-2 metri de libertate, mai ales în săli de conferință unde prizele sunt rare. Să vedem cum rezistă bateria în timp.

O să revin cu alte detalii pe măsură ce ne cunoaștem mai bine.

P.S. Mi-am cumpărat hub-ul acesta din aluminiu, asortat la culoare, de Crăciun, mi s-a părut mișto, dar primul n-a ajuns din USA și acum îl aștept  pe al doilea. Poate-și face milă Poșta Română și nu-l fură și pe ăsta.

P.P.S Ce-am scris despre Mac-ul vechi în prima zi și după trei ani de utilizare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.