marți, 12 decembrie 2017

MAX BullshIT - cum se zice vaporware în română?

Update: o zi mai târziu, funcționează site-ul. Arată binișor aplicația.

Am citit pe start-up.ro de un program online care te ajută să-ți crești afacerea. Vreau! am zis, mai ales că se lăuda cu o investiție de 280.000 de euro, o companie dezvoltatoare susținute de niște nume mari din industrie și vreo câteva sute de firme care-l folosesc deja. Așa că am intrat pe site-ul lor și m-am dezumflat.

La capitolul fum stă bine. nu doar pentru că articolul, generos, a fost distribuit pe Hotnews ci și pentru laudele cu steluțe de pe propriul website:


sau asta:

Nu că-s eu răutăcios, dar dacă scoți astea două funcționalități rămâi cu un clasic program de contabilitate, FoxPro sub DOS. Sfatul moșului: dacă chiar vă interesează funcția OCR, testați-o bine, s-ar putea să folosească un convertor gratuit, cu rezultate proaste. Cele bune costă bani serioși.

Am hotărât să-i dau totuși o șansă, cine știe, poate e implementat cum trebuie, și am apăsat butonul demo - care m-a dus la pagina asta pe iPad. 


După 10 minute am închis site-ul, rămas în aceeași stare. Apoi am încercat pe laptop, din două browsere, să fie test complet. În ambele comportament similar: contul demo personalizat se blochează  la generare iar în cel demo generic - țeapă! au implementat doar dashbordul, niciun alt buton nu e funcțional! Testare gratuită până la sfârșitul lui 2017. La ce?

Dacă vă impresionează "yet another dashboard", iată-l:


Nici asta nu mi se pare chiar o afirmație cinstită, când există de atâta timp SmartBill: "MAX este prima platformă digitală în cloud pentru managementul eficient al resurselor financiare ale companiilor mici și mijlocii".

Iar asta, din articol, devine de-a dreptul hilară în raport cu realitatea: "Securizat pe un server internaţional, MAX BA garantează o arhivă indestructibilă și oferă implementarea rapidă a oricăror schimbări legislative. Viteza tranzacţiilor este considerabil mărită de la introducerea datelor şi a contractelor până la depunerea declaraţiilor către autorităţi." Serverul ăla indestructibil și al naibii de rapid n-a putut crea o bază demo. Cine știe, poate toate cele câteva sute de PFA-uri creau factura lunară chiar acum. 

Mi se pare foarte trist că au ajuns și în mediul IT asemenea practici cocalare, de bătut cu cărămida în piept, fără rușine, umflat cifre și aruncat cu etichete de "cel mai cel". Sunt firme oneste care cu 280.000 de euro pot face minuni. Poate și asta e una dintre ele, dar startul a fost fals. Rămâne de văzut ce vor livra în 2018. Am să-i mai vizitez. 

2 comentarii:

  1. "Securizat pe un server internaţional, MAX BA garantează o arhivă indestructibilă" - Si io vreau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu poti ajunge la date nici chiar tu, inseamna ca-s indestructibile si securizate la maxim, nu? :)

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.