joi, 20 septembrie 2012

Giratorii - the good, the bad, the ugly

După cele două-trei săptămâni de ”giratoreală intensă” la Sibiu, fiecare băștinaș care a scos capul din casă și-a format o părere. Asta-i a mea:
  • the good: traficul auto e mult mai fluent, cu strada Banatului Șaguna devenită sens unic ajung în timp record la lucru dimineața, chiar și la ora 8;
  • the bad: trebuie să fiu mult mai atent, nu mai pot să moțăi relaxat la semafor și să rânjesc fără griji ascultând Radio Guerrilla. Trebuie să mă încadrez pe banda corespunzătoare, să cedez trecerea pietonilor care nu mai sunt dirijați de vreo culoare roșie și pot traversa când vor ei, în funcție de curaj și inconștiență. Din punctul ăsta de vedere ei și bicicliștii sunt total dezavantajați de giratorii, unii sunt chiar atât de dezorientați încât și dacă oprești la trecere nu se avântă;
  • the ugly: pericol de accident sporit, trebuie să am grijă la taximetriștii care vin de pe foste drumuri cu prioritate și nu cedează trecerea la intrarea în giratorii, de bivolii care se mișcă ca ochiul mortului, ba se mai și opresc în rotund, însă cel mai neplăcut aspect este indus de cele două benzi ale giratoriilor: atunci când ești pe banda întâi și vrei să continui drumul spre stânga, iar cel de pe banda a doua vrea să iasă, poate da peste tine. Din acest motiv toată lumea a dezvoltat un sistem informal de avertizare, se semnalizează stânga până ajungi în punctul unde ieși. Plus claxon, kile de claxon și carne. Dacă ar fi giratoriile mai goale, să poți schimba banda în timp ce ești în ele, ar mai merge, dar nu e cazul, la ore de vârf. Nu văd nicio soluție practică la problema asta, ci doar multă atenție și noroc. 

6 comentarii:

  1. În primul rînd, surpriza emisiunii de astăzi: am reușit să intru pe blogul tău de pe Mozilla. O fi țeava mai goală la ora asta! :) De obicei, Mozilla pauză, Explorer: intram dar nu puteam vedea comentariile, cu Chrome circula!
    În al doilea rînd: pe mine mă seacă sensul ăla unic de pe Șaguna și sensurile unice de pe străzile adiacente. Giratoriile sînt un coșmar biciclistic, cel puțin ăla de la Dumbrava e cum ai zis tu: curaj și inconștiență!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si-atunci nu mai bine mergi tu tursibu'? :D te lasi tu de bicicleta, se mai lasa altul, incet-incet putem sa circulam si noi normal :-P

      Ștergere
  2. De-abia astept sa revin in Sibiu in weekend, mai ales ca e si Streetball dar mai ales sa ma aventurez prin giratorii.

    I miss SB a lot!!! Partie!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate vremea nu-i buna de baschet, dar poate maine nu ploua :)

      Ștergere
  3. pai la scoala de soferi ne-a zis sa semnalizam stanga cat timp circulam in sens si dreapta cand vine iesirea, deci nu e chiar cutuma

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.