vineri, 11 martie 2016

Ne cotropește Windows 10

Citisem că Microsoft s-a decis că știe mai bine decât noi ce vrem să facem și forțează upgrade-ul automat la Windows 10, chiar îmi propusesem să avertizez pe blog de problemă, dar m-am luat cu altele și era să o pățim.

S-a trezit o colegă de serviciu - în timp ce lucra - cu un ecran negru pompos și un proces de upgrade la Windows 10. Avea Windows 7 și activat Windows Update. Am apăsat repede pe butonul de alimentare cu curent și am oprit laptopul, fără consecințe majore, pentru că era încă în faza de download. Scos cablul de rețea și restartat, Windows 7 a observat întreruperea și a dat înapoi.

Apoi am dezactivat instalarea automată de update-uri, soluție care nu-mi place pentru că expune mașina la viitoare probleme și găuri de securitate, dar ce poți face. Din experiența mea de 20 de ani în IT, începând cu Windows 3.0, nu cred că ar trebui să facă cineva vreodată un update de la o versiune de Windows la alta, riști să-ți reinstalezi programele sau chiar să pierzi date. Ultimul care a pățit-o a fost singurul coleg care a făcut manevra asta anul trecut și i-a luat o săptâmână să afle de ce-i crapă Win10 la pornire. Mai bine faci backup complet, formatezi hard-disk-ul și instalezi curat. 

Nemaivorbind de faptul că Windows 10 cam spionează și trimite date acasa, la mothership.

Din fericire există metode de a otrăvi fântânile și de a arde ogoarele virtuale, începând de la scoaterea ”inocentei” iconițe din System Tray ”Get Windows 10” până la dezactivarea procesului de upgrade. Asta cel puțin temporar, până găseste Microsoft altă variantă să ne-o tragă (așa că tot dezactivarea Windows Updates și instalarea selectivă a patch-urilor va fi baza). Detalii aici (recomand metoda 3 cu toți pașii ei) și dezactivarea checkbox-ului ”give me recommended updates the same way I receive important updates" din setările Windows Updates. 

Atenție, nu doar Windows 7 e expus, ci și Windows 8, probabil chiar și 8.1.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.