marți, 8 martie 2016

Serviciile online: par ieftine, dar se adună o sumă anuală consistentă

Mi-am propus să nu mai piratez chestii pe care le pot cumpăra. Așa că de ceva vreme am început să dau banii pe software-uri cu licență și, mai nou, pe servicii. Cu softul e clar, îl cumperi și-l deții, dar cu serviciile trebuie să scoți bani din buzunar lunar, așa că mă întreb totdeauna bine dacă chiar am nevoie de ele. Până acum m-au convins:

- Dropbox: cam 100 eur pe an (cu discount, pe lună ar fi cam 10 euro) pentru un 1 TB de spațiu. Aici fac backup la toată viața digitală, de la poze la documente. De fapt backup e impropriu spus, se sincronizează direct cu folderele de pe Mac. În plus, am și un hard disk extern pe care fac backup, după sistemul backup on site și backup in the cloud. Nu se știe niciodată care pică.



- Apple Music: 5 eur/lună, ascult toată ziua la birou cele mai noi piese alternative, dacă vă uitați la selecția din postul de aici, o să vedeți că nu prea aș avea șanse să le aud la radio-urile românești. Pot downloada pe telefon și pot asculta offline. Nu pot transfera pe stick, sunt cu DRM;

- iCloud 50 GB: 1 eur/lună. Ăsta-și merită banii din plin, dacă ai telefon cu 64 de GB de memorie și vrei să sincronizezi toate pozele și filmele HD cu copilul fără să-ți fie teamă că le pierzi și fără să te anunțe la fiecare sincronizare că ai atins limita celor 5 GB gratuiți. Tot la câteva luni descarc pozele și le pun pe Dropbox, manual, împărțite pe foldere, cum îmi place mie, dar ar merge și automat.

- Netflix: 10 eur/lună. De ăsta am cam uitat, până când a venit House of Cards. L-am facut inițial de probă, când a intrat în ianuarie în România, ca să văd dacă merge pe AppleTV (HBO Go nu merge, cel puțin acum câțiva ani când am avut abonament nu mergea). M-am uitat la Ray Donovan și am fost dezamăgit că nu aveau și sezonul trei, din 2015. Am mai văzut și alte documentare și filme în prima lună, dar nu m-a dat pe spate. Îmi place pentru că se poate folosi de pe toate device-urile Apple, două simultan, ori seara pe tabletă în pat, ori pe tv. Sunt curios dacă o să meargă în Germania, când plec în delegație. N-are mod offline, deci nu pot să mă uit la HoC pe avion.

Trăgând linie, sunt 26 de eur pe lună, aprox. 300 de an. O sumă destul de impresionantă dacă o iei așa. Probabil cu timpul unele costuri au să se reducă, mai ales pentru spațiu în cloud. Dacă ar fi să renunț la ceva, cred că Netflix ar zbura primul și apoi aș consolida iCloud și Dropbox într-un singur serviciu. Poate la anul, deocamdată mai testez.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.