marți, 19 aprilie 2011

Y is not for everyone

Ok, despre treaba asta cred că am mai scris odată, demult. Sau poate că nu. Oricum ar fi, reiau: igrec e la putere. Dai de el peste tot: 
  • în nume neoşe dar care îşi nemulţumesc "proprietarii". Ce e rău la Maria, faţă de Mary sau Marya? Maria, Alexandra, Nicoleta, sunt nume clasice româneşti, atemporale, sună foarte bine aşa, în simplitatea lor. Sunt ca albul, elegant şi tot timpul la modă, de ce să-l facem roz? Înţeleg, dacă te chema Aglaia, mergea şi Aglaya, echivalentul verdelui electric pentru mine;
  • în cuvinte banale: "shy" mi se pare cel mai stupid exemplu. În loc de scurtul şi eficientul "şi" suntem ori pedanţi şi băgăm un "shi" ori überpitzi, ridicăm degeţelul mic în sus şi tastăm cu satisfacţie "shy", după care facem un flic-flac din gene;
  • saluturi internaţionale deformate: "hy" şi "by". Dacă nu te descurci cu limba engleză scrie frate "salut",  "sal" sau "ciao". Cum naiba să prescurtezi "bye" sau să-l mutilezi pe "hi"? Nu mi s-a părut nimeni mai interesant aşa, dar l-am suspectat de niţele lipsuri la limbi străine.
Da, nu m-a desemnat nimeni paznic al limbii române, manelizaţi în continuare liniştiţi.
Pentru cele câteva persoane care o să mă urască după această postare: ca de obicei, emailul meu vă stă la dyspozitzie :)
Kălyn

1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.