duminică, 8 iulie 2012

Leonard Cohen - A Remarkable Life

Tocmai am terminat de citit această biografie a unuia dintre artiștii mei favoriți. Din păcate nu e scrisă de vreo persoană apropiată cântărețului, mai mult se bazează pe interviurile luate de presă de-a lungul anilor și pe câteva interviuri făcute personal de Anthony Reynolds cu prieteni și colaboratori ai lui Leonard, așa că nu pătrunde adânc în spatele cortinei ci descrie mai mult evoluția vizibilă și contextul înregistrării fiecărui album. Cohen e gentlemanul perfect, care n-a iscat polemici ci a dat dovadă de curtoazie chiar și atunci când managerului său i-a furat 5 milioane de euro. Studiile filosofiei zen, rădăcinile evreiești altoite pe educația canadiană și sensibilitatea poetică au format acest pachet atemporal care este Leonard Cohen.

Lansat ca poet și novelist, având o oarecare notorietate în cercurile literare din Canada, dar lefter,  tânărul de 32 de ani decide să plece în State, la Nashville, pentru a deveni cântăreț de country. Până atunci cochetase cu muzica doar în mini-turnee în care își însoțea recitarea poeziilor de acordurile unei chitare, procedeu care-i va defini o mare parte din cariera muzicală. Faima a venit mai mult din rândurile intelectualilor, succesul în State nu s-a concretizat decât recent, dar Europa i-a acordat întotdeauna atenție și dragoste. Financiar s-a stabilizat destul de târziu, și-a cumpărat dintr-o moștenire o casă pe insula grecească Hydra și a stat câțiva ani într-o mănăstire de lângă Los Angeles, iar atunci când nematerialistul Cohen s-a întors în lumea materială a aflat că managerul lui i-a tocat toți banii. 

Norocul i-a surâs din nou datorită unui fan, promotor de concerte, care l-a convins să facă un turneu, iar informațiile următoare s-ar putea să vă intereseze pentru că vine în România a treia oară, în septembrie. Pentru a reintra în formă și a se simți confortabil cu formația, repetițiile au durat două luni jumătate, i-au costat pe promotori trei milioane de dolari, fără a avea vreun contract semnat sau certitudinea că v-a fi vreun turneu; totul a fost lăsat la latitudinea lui Cohen. Primul set de spectacole a avut loc în 2008 în Canada, în locații de 700 de persoane, iar de acolo totul a prins proporții astronomice, ajungând la stadioane ca O2 în Londra, cu încasări anuale între 21-36 de milioane de dolari. Deși Leonard e trecut de 75 de ani, se ține bine, un show durează aproximativ trei ore și vă recomand călduros să nu ratați ocazia de a-l vedea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.