marți, 6 noiembrie 2012

Experiențe pozitive la Orange

Am avut partea mea de experiențe frustrante cu Orange, așa că ceea ce s-a întâmplat zilele acestea merită povestit. 

Au trecut doi ani de când am cumpărat un iPhone4 la prelungire de contract, a venit momentul unei noi comenzi și al unei noi prelungiri, dar nu despre asta povestim în continuare. Vineri mi-a venit telefonul nou, o sun pe Moni și-i zic să meargă la operatorul ei de telefonie și să-și mute numărul de pe un sim normal pe un mini sim, pentru că primește ea telefonul vechi (dar în stare bună de funcționare). Ajungem seara acasă, introducem sim-ul și realizăm ceva ce știam, dar uitasem, ocupat fiind cu butonatul noului aparat: iPhone4-le era blocat pe Orange. Jenant, pentru mine. Sun la Orange, îmi spun că mă costă 30 de euro și că trebuie să merg la un Orange Shop pentru deblocare. Not cool.

Mă urc în mașină, mă duc la Orange Shop-ul de lângă Farmacia 24, aproape de ora închiderii, iau bon de ordine și mă preia o domnișoară amabilă. Îmi spune că suma de plată poate să varieze între 0 și 100 euro, dar cei de la București decid, în funcție de contract. Fiind trecut de ora 18, va trebui să revin luni. Își notează IMEI-ul și numărul meu de telefon și promite că se ocupă luni dimineață. Eram relativ nervos că trebuie să plătesc 30 de euro degeaba (perioada contractuală pentru respectivul telefon se încheiase) așa că decid să n-aștept până luni, mă duc acasă și mă apuc de jailbreak. Două ore mai târziu, jailbreak aplicat cu succes, diverse pachete instalate, dar telefon la fel de codat pe operator, pentru că versiunea de baseband instalată nu se poate debloca (nu intru în termeni tehnici, dar jailbreak-ul permite instalarea de aplicații neautorizate de Apple, carrier-unlock-ul permite deblocarea operatorului, iar baseband e un termen pentru modem și firmware-ul modemului telefonului). Problema era nu atât că trebuia să așteptăm până luni, ci că micro sim-ul Monicăi nu se potrivea în telefonul ei vechi, așa că nu putea fi sunată. Am rezolvat duminică, cumpărând un adaptor din mall.

Luni dimineața mă iau cu treaba, convins fiind că cei de la Orange n-o să miște un deget, la un moment dat primesc două apeluri, dar nu sunt în apropierea telefonului pentru a răspunde. În pauza de masă mă duc la Orange Shop, o văd pe domnișoara de vineri, îmi spune că m-a sunat de două ori, că s-a interesat și nu mă costă nimic deblocatul. Excelent! Introduce cererea de deblocare în sistem, dar apare următoarea problemă: are nevoie de factura de achiziție pe care eu nu știu unde am pus-o, iar ea nu o poate extrage din sistem. Înregistrează totuși cererea fără factură, poate merge. 

N-a mers, mă sună după amiază că e necesară factura. Sun la 411, cei de acolo nu mă pot ajuta nici ei, pentru că telefonul e cumpărat din magazinul online. Observație: până să mă țină pe hold 5 minute, puteau întreba întâi de unde am cumpărat telefonul. Într-un final, după 10 minute, operatorul mă roagă să sun la magazinul online, nu mă poate redirecta. Sun la 202, sapă și domnul de acolo în sistem, mă roagă să trimit un email pe adresa lor. Trimit mailul, două minute mai târziu, surprinzător de prompt, primesc răspuns cu factura. O trimit mai departe pe adresa domnișoarei de la magazin și nu pot decât să sper că-și citește emailul. Cireașa de pe tortul poveștii, după o perioadă primesc sms-ul de mai jos. Dacă ați avut de-a face cu hotline-ul firmelor din Ro și plăcerea cu care se ascund oamenii sub anonimat, fraze impersonale și numere de telefon generice, cu care se eschivează atunci când știu că data viitoare te preia un coleg și nu trebuie să muncească ei, e într-adevăr reconfortant când cineva își dă interesul să te ajute până la capăt și nu trebuie să explici procesul altcuiva la fiecare pas.
PS: ca să știți, durează 48 de ore până se deblochează telefonul, cererea e prelucrată și trimisă serverelor Apple.

0 comentarii: