joi, 1 noiembrie 2012

Propunerile PSD pentru aeroport analizate

Propunerile, așa cum le puteți citi în Turnul Sfatului, mi se par, în mare măsură, cu aromă electorală și făcute fără o analiză temeinică a realității. Le iau pe rând, doar prin prisma experienței de călător acumulate:

- ”Vă propunem liberalizarea pieței pentru activitatea de «handling» - mai mulți operatori pentru activitățile de pregătire a aeronavelor pentru și după curse și a serviciilor în folosul pasagerilor până în momentul recuperării bagajelor” - cea mai serioasă propunere, dar care e justificarea economică? Nu se face față traficului intens (constând într-o aeronavă la două ore) sau tarifele cerute sunt prohibitive? Bineînțeles, fiind vorba de un politician, totdeauna poate exista și premisa interesului de a sprjini o firmă-prieten să muște din cașcavalul dat de șeful lui;

- ”înființarea unui loc de joacă pentru copii” - pentru că aeroportul sibian e superaglomerat, foarte frecvent folosit ca escală și timpii de așteptare sunt mari? Check-in-ul se închide cu 40 de minute înaintea zborului, odată ce l-ai făcut treci de controlul de securitate și ești în zona de îmbarcare. Unde să fie amplasat acest loc de joacă? Înainte de check-in, pentru cele 10-20 minute cât se stă la coadă sau cât durează așteptatul unor pasageri care tocmai au aterizat, sau după, pentru cele 20-30 de minute până se face îmbarcarea? Câți copii tranzitează aeroportul? 

- ”cutie poștală” - pentru cine? care-i rostul?

- ”bancomat” - sunt două, observ că domnul consilier nu prea trece prin aeroport;

- ”biroul de obiecte pierdute, casă de schimb valutar” - în sfârșit, ceva ce pare util. Pentru birou ar trebui întâi întrebat câte obiecte pierdute sunt, e totuși zonă cu risc mare de securitate, așa că nu-și lasă nimeni bagajele nesupravegheate (iar dacă o face se alarmează cineva rapid) iar casa de schimb valutar e alternativa celor cu cash la extragerea leilor de pe card (care merge inclusiv pentru carduri emise în altă țară);

-  ”ghișeu rent-a-car” - sunt trei sau patru, domnule consilier;

- ”aparat pentru lustruirea pantofilor” - e nămol pe pistă? Dacă-mi e permisă o glumă rasistă: instalăm aparat, dar unde găsim un negru să-l deservească?

- ”aquarium destinat fumătorilor” - după sau înainte de poarta de îmbarcare, unde se poate ieși afară? cine vrea să stea într-un acvariu îmbâcsit de fum, când poate ieși la aer, sub copertină, ferit de ploaie? În zona de îmbarcare ar fi util, deși nu-mi aduc aminte de vreun aeroport de dimensiuni comparabile care să aibe așa ceva;

- ”închirierea unui spațiu pentru o agenție de turism care să efectueze și operațiuni de «ticketing», alături de o farmacie, un magazin de suveniruri și un bar” - toate acestea se pot realiza, însă problema se pune incorect: ar trebui reduse tarifele de închiriere, pentru ca să nu dea faliment firmele care deschid ceva. Bar există. Ticketing se face la fiecare operator aerian, dacă considera vreo agenție de turism că dorește birou acolo, cred că putea avea parte de unul, sunt spații goale. 

Domnul consilier a uitat ceva foarte important: capela. Dacă tot are măsuri populiste, ar putea sugera un loc de rugăciune și meditație, nu doar pentru ortodocși. L-ar putea combina cu acvariul, pentru credincioșii fumători. Dacă bagă și apă în acvariu am avea și pentru copii ceva interesant.

Serios, deocamdată aeroportul sibian are mulți pasageri business. Așa că mai bine le-ar veni în ajutor: 
- mini-centru de conferințe într-o clădire anexă sau măcar o cameră ce poate fi închiriată (noi am făcut interviu în aeroport, cu cineva care a zburat doar pentru acest lucru); 
- loc cu prize și mese pentru calculatoare (internet wireless există deja);
- reducerea chiriei pentru a putea exista un bar în sala de îmbarcare, acest fapt sprijinind implicit și celelalte inițiative private în zonă. Nu e nevoie de un consilier care să atragă farmacii, baruri și alte firme, până la urmă nu va veni nimeni dacă nu există șansă de profit - și raportul între numărul de pasageri care cumpără ceva din aeroport (dovadă ca timpul de tranzit e scurt) și costul chiriei actuale s-a dovedit falimentar pentru majoritatea investitorilor.

Sursa poza: Turnul Sfatului

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.