joi, 15 noiembrie 2012

Statuia Libertății

”Micuța” domnișoară verde e simbolul dezrobirii (cado de la francezi, bla, bla, știți și voi) amplasat pe fosta Bedloe's Island, actualmente Liberty Island, pentru a fi văzută de toți emigranții sosiți cu vaporul. Imaginați-vă oamenii simpli, ajunși cu transoceanicul la clasa bou vagon, după câteva săptămâni pe mare, murdari și împuțiți, văzând statuia și bucurându-se. După care îi luau americanii în primire pe insula alăturată, Ellis Island, îi filtrau, iar cei bolnavi, necalificați sau fără bani rămâneau doar cu imaginea Statuii Libertății în cap, pentru că erau trimiși acasă sau mureau acolo, în carantină. Tough luck, vorba poetului.
De pe feribot, în drum spre debarcader
Downtown Manhattan și Battery Park în prim-plan.
Barca galbenă e water-taxi-ul iar în cortul alb se face
controlul de securitate pentru feribotul către Statuie.
Coada se întinde, circular, în spatele pomilor parcului.
La momentul dezvelirii a făcut senzație, era cea mai înaltă construcție a New York-ului, depășind Brooklyn Bridge, însă, ca orice simbol secular, statuia în sine nu mai e mare lucru după standardele de azi. Oamenii se înghesuie totuși să o viziteze, dacă nu ești de la primele ore în Battery Park, va trebui să stai la cozi imense la feribot. Cum spuneam în alt post, există alternative care te duc în apropierea ei: feribotul spre Staten Island sau water-taxi-urile.
Statuia văzută din Battery Park
O dată ajuns pe insuliță, te plimbi rapid pe promenada îngustă din fața statuii, îți faci pozele de rigoare și apoi te întorci cu spatele și admiri zgârie-norii Manhattanului, mult mai fascinanți. Mai poți să stai câteva clipe în părculețul din spatele statuii și cam asta a fost tot, te duci la feribot, următoarea escală e Ellis Island, pentru a vedea muzeul emigrației sau înapoi în Battery Park la debarcare.

La coada calului 
Ellis Island și clădirile unde erau triați emigranții
Cu Manhattanul în fundal
Debarcaderul
O altă chestie inutilă, dar perfect americană: Liberty Bike. Povestea ei aici.
_______________________________

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.