marți, 19 martie 2013

Ceasul automatic elvețian din ziua de azi

Dacă vă doriți un ceas elvețian, automatic, trebuie să știți următoarele: are nevoie de întreținere și service-ul Tag Heuer din România e... balcanic. Dealerul autorizat ocupându-se și de alte mărci, s-ar putea să aveți parte de aceleași servicii în cazul majorității brandurilor populare provenite din țara cantoanelor (Omega, de exemplu). Acum trei ani, pentru o banală verificare, autentificare că e original (ochiometric) și reglare a limbilor, a durat trei luni  - și asta doar pentru că au fost presați cu telefoane, când au fost rugați să-l trimită înapoi așa cum e s-a rezolvat în trei zile. E drept, costurile au fost modice, vreo 80 de lei, inclusiv transportul.

Cam tot pe atunci, un prieten a făcut scandal în Elveția ca să-și rezolve problemele, după o lungă perioadă în care nu s-a întâmplat nimic. Atunci s-a putut.


Fast forward până în trecutul recent. Doi prieteni doreau să-și rezolve niște probleme, unuia îi rămânea în urmă cu 4 minute la 10 zile, celuilalt i se oprea (dacă-l dădea jos de la mână) de seara până dimineața, deși rezerva de putere ar trebui să fie mai mare de 24 de ore, iar eu vroiam să-i fac service-ul de doi ani, așa că ne-am sincronizat să le trimitem la București prin cineva. Trei ceasuri cumpărate din puncte diferite de pe glob, aceeași marcă.

După vreo trei săptămâni în care au fost testate, au venit concluziile: service-ul la al meu costă 550 lei, mi s-a transmis să-l port, nu să-l țin în cutie (e drept, îl port destul de rar, poate în weekend); cel care nu ține peste noapte se rezolvă ușor, cu 120 lei, iar proprietarul celui care rămâne în urmă trebuie să decarteze 1200 lei. Interesant e că acesta din urmă e purtat zilnic, așa că am două șanse pe viitor: să-l țin în cutie și să dau 550 la doi ani, maram pe motiv că nu-i purtat, sau să-l port și să mă coste dublu data viitoare. Bineînțeles, pot să-l vând și să-mi iau unul cu quarz. Eu totuși bănuiesc că nici ceasurile elvețiene nu mai sunt ce-au fost.

PS: termenul de finalizare: sfârșitul lui aprilie (eu), respectiv mijlocul lui mai (ceilalți).

7 comentarii:

  1. 1. Toate automaticele vor rămâne în urmă dacă nu sunt purtate zilnic, şi dacă sunt purtate zilnic fără niciun fel de exerciţii fizice tot vor rămâne în urmă, dar mai puţin. Singura dată când ceasul automatic (Candino) n-a rămas în urmă deloc a fost într-o vacanţă când am mers pe jos 4-5 ore pe zi.

    2. Dacă service-ul de ceasuri se numea Helvetansa (pe care îi ştiu din 1998), era de aşteptat o măgărie de la ei.

    Atelierul lor de service nu este deloc competent, defecţiunile sunt reparate cu întârzieri de mai bine de o săptămână, iar atitudinea personalului de la vânzări este MIZERABILĂ. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu ei şi cu ţărănoiul lor de manager cu mustaţă de macho de Pipera am fost tratat ca o cârpă de şters pe jos atunci când am reclamat calitatea proastă a reparaţiei pe care au făcut-o. (Un atelier privat de ceasornicărie a rezolvat problema în 48 de ore, cu tot cu timpul de livrare a pieselor.)

    Din aceste motive, nu mai am niciun fel de relaţie cu această firmă începând din iarna 2006/2007, şi sfătuiesc pe oricine întâlnesc, acum ca şi altă dată, să apeleze la serviciile celorlalţi dealeri de ceasuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tag Heuer sunt niste ceasuri cu mecanisme nu proaste, dar maxim mediocre. Toate ceasurile cu preturi in jur de 2000 euro - chiar pana in 5000 de euro au mecanisme de duzina mai mult sau mai putin modificate in-house. Deci nu te astepta sa ai precizie de milisecunda la un astfel de ceas. Daca vrei ceva high-end de la care intr-adevar sa te astepti la zero erori...pune de-oparte peste 10k euro.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu muncesc in contabilitate si abia castig 10.000 euro in 6 luni. cum sa-mi permit sa-mi cumpar un ceas de acest nivel ? Mie mi-ar placea sa am mai bine 5 ceasuri de 200-300 euro/buc si sa le schimb in functie de vestimentatie.

    RăspundețiȘtergere
  4. castigi destul anonimule, ce te tot vaiti?!

    RăspundețiȘtergere
  5. nu ti-e ma rusine??? abia 10000 de euro in 6 luni. in Romania de azi cand in sanatate si invatamant sunt salarii mizerabile...

    RăspundețiȘtergere
  6. nu este o regula pentru un ceas mecanic/automatic sa ramana in urma, este foarte simplu de reglat din avans, el poate chiar sa o ia inainte in functie de reglarea avansului...deci, nu mai dezinformati daca nu va pricepeti.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.