joi, 7 martie 2013

Exact ce ne lipsea: încă o biserică!

În lumina discuțiilor recente despre Biserică, uitați un caz practic, la mine în cartier. Partea din dreapta străzii Maramureșului e cunoscută drept cartierul Ștrand, iar cea din stânga e mai nou construitul Ștrand II. În parcul central al părții ”vechi” a început după Revoluție construcția unei biserici. Am donat anual pentru asta. Între timp e aproape gata, mare și falnică:


Se pare că n-a fost suficient, probabil nu încap toți enoriașii, pentru că în Ștrand II, la nici un kilometru depărtare, a început construcția unei alte biserici. 


Sunt curios, oare ce au de zis locatarii blocului amplasat la câțiva metri de noul templu. Oare le convine situația și umbra? E trist că până și biserica se comportă ca un cocalar și încarcă grosolan normele de urbanism.



Nu cred că are cineva nevoie de două biserici, dar știu sigur că era nevoie de o grădiniță nouă, clădirea fostei grădinițe fiind retrocedată. Momentan nu există o astfel de instituție în cartier. Statul a început construcția uneia în curtea Școlii Nr. 1, dar e abandonată (în starea pe care o vedeți în poza de mai jos) de aproximativ patru ani, de când a venit criza. Nu era mai frumos și mai util dacă se punea Biserica în slujba comunității și strângea donații pentru finalizarea ei, nu pentru a doua biserică?


P.S. Îmi transmite o cititoare că mai sunt două biserici în apropiere. Există una pe Calea Poplăcii, ca să aibă și cei din acea zonă biserica lor, să nu meargă până la cea din Valea Aurie, și încă una, mai recentă, amplasată în parcul de pe strada Cristian. Nu știu dacă toate sunt de același rit, cert e că începem să avem mai multe biserici decât magazine de cartier și filiale de bănci.

5 comentarii:

  1. " Între timp e aproape gata, "... e aproape gata de vreo 9 ani :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat timp mai are baracile alea in jur tot in stadiul de aproape gata o sa fie:)

      Ștergere
  2. O anuntat preotul la slujba ca o sa tina slujbele sus doar duminica si in restul zilelor tot la subsol. Foarte bine ca avem in Strand biserica mare si falnica, daca pot sa ma duc doar duminica sus.
    Apoi a venit cu urmatoarea chestie, o sa fie deschis sus, dar o sa ne rugam tot la subsol printre morti. O sa faca capela in spate, dar in fata ramane biserica tot pentru rugaciune, sus tot numai duminica.
    Mno, nu stiu ce sa mai zic... am steptat atat timp finalizarea ei ca sa aflu ca sunt totusi restricitii atunci cand vreau sa aprind o lumanare sau sa ma rog.
    Trist, dar asa e in la noi, facem biserici mari sa ne laudam cu ele, dar le tinem inchise sa nu cumva sa le stricam.

    RăspundețiȘtergere
  3. La noi in comuna sunt 3 biserici ortodoxe, o manastire ortodoxa si o biserica catolica(parca). Intram cu totii in rai cu atatea biserici pe langa noi :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.