luni, 18 martie 2013

Hello, BX5 D2!

Căutam un set de boxe pentru biroul de acasă și de mult eram cu ochii pe o pereche de monitoare de studio de la M-Audio Studiophile AV40, însă cei de la avaudiosys.ro nu le aveau în stoc, iar la magazinul distribuitorului Apple (apcom.ro) costă nesimțit de mult. La recomandarea celor de la AVAudioSys am ales următoarele monitoare din gama M-Audio, BX5 D2. Sunt niște urlătoare mici, din care ies 70 W, nu poți să asculți la mai mult de jumătate de volum într-o cameră de bloc. 

Cu adevărat impresionant, cel puțin pentru mine, amator de muzică care n-a investit niciodată în boxe hi-end, e calitatea sunetului, tot weekendul am stat în birou și am ascultat piesele și concertele favorite. Încep să înțeleg audiofilii, e atât de frumoasă o orchestrație bogată redată așa cum trebuie, să auzi fiecare instrument și notă cu claritate, nemaivorbind de solo-urile la chitară ale lui Knopfler sau Gilmour. E drept, dacă ai un mp3 encodat la 128kbps sau mai puțin, o să plângi lângă boxe, dar unei piese de pe cd sau comprimată lossless o să-i descoperi noi elemente și nuanțe - un test relevant se poate face folosind melodia lui Phil Collins, In The Air Tonight, are multe instrumente subtile în prima parte.  Dacă vrei să duci lucrurile la extrem și compui muzică cu mult bass, poți lega și un subwoofer din aceeași gamă. La mine nu e cazul, sunt luate pentru audiție. 

Care e diferența între boxe și monitoare de studio? Ultimele încearcă să redea sunetul cât mai fidel, fără a-i modifica nicio frecvență de dragul de a-l face să sune mai bine, cu mai mult bass de exemplu. E important mai ales dacă creezi muzică, îți dorești să auzi exact ce-ai mixat. Eu vroiam niște boxe solide, nu din plastic, micuțe, să nu ocupe mult loc și cu un sunet decent.


Fiecare boxă are cablul ei de curent, un reglaj pentru volum, util dacă le amplasezi oarecum asimetric, ca mine (cea din stânga fiind mai în spate, e dată un pic mai tare) și două intrări folosite de profesioniști: XLR și TRS (arată similar unui jack mare, de la căștile de DJ sau combinele vechi). Pentru că n-au mufe de ”uz casnic”, inițial cei de la AVAudioSys vroiau să-mi vândă o placă de sunet externă de vreo 500 de lei, cu ieșiri TRS, până la urmă s-a deplasat unul din angajați la un partener și a găsit un cablu simplu de la TRS la jack de 3.5mm, pentru computer.

Să cânte muzica!

3 comentarii:

  1. bine bine, dar biroul de unde l-ai achizitionat? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata mobila din birou e la comanda. De aici: stolzbauer.ro
      Recomand calduros, e un prieten de-al meu, lucreaza foarte bine.

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.