luni, 20 octombrie 2014

Biz-ul din ShowBiz: cum fac americanii bani din distracție

Vrei să asisti la un meci de baschet în NBA? Bilete sunt pentru toate buzunarele, dar berea costă la fel pentru toată lumea: 7,5 dolari în Atlanta, 10 dolari în Madison Square Garden. Capacitate: 20.000 de oameni, 82 de meciuri într-un sezon, plus playoff-ul. Un tricou de joc original: 90-110 dolari. Faceți calculele, adaugați drepturile tv și vedeți de ce rentează salariile superstarurilor.

Vrei să vezi un film? 11 dolari biletul, dar două Cola mici și un popcorn mediu costă 30 de dolari.

Vrei să vizitezi un zgârie-nor, o navetă spațială, CNN/NBC? 20-40 de dolari intrarea, dar în majoritatea cazurilor trebuie să treci și prin fața unui fotograf, care te pozează pentru modica sumă de 15-25 de dolari per fotografie. Asta o să afli doar la ieșire, când îi întrebi de preț pe cei care te pozează: is it free? No, it's fun! 

Dacă treci mai departe fără să vrei poză, scurt-circuitând și coada, auzi în urma ta fotograful ofticat: Skipping is not nice! Dă-mă în judecată, că în ritmul ăsta nu văd nimic din ditamai orașul! A, învață ceilalți că nu tre' să stea ca oile la coadă la rip-off? Ghinion!

Ca să fie țeapa și mai mare, în fundal ai un ecran verde sau o imagine a obiectivului, nu-ți face nimeni poză cu naveta spațială în spate sau pe zgârie-nor. Așa, poate, ai fi înțeles de ce costă atât distracția.

Amuzant a fost la ultimul tur, la Madison Square Garden, când ne-am nimerit un grup de europeni. Doar doi din 31 au vrut foto în echipamentul uneia din echipele care joacă acolo. L-am auzit disperat și dezumflat pe fotograf: chiar nu vrea nimeni poză?


La Radio Music City Hall (în imagine) puteai face poză cu una din fetele din faimosul corp de dansatoare The Rockettes. Moment penibil: nu s-a dus nimeni. Până la urmă, din milă, a spart gheața o doamnă și ne-am dus toți pe rând, dacă tot s-a costumat săraca domnișoară (nici măcar nu era prea frumoasă). Bineînțeles, n-a cumpărat nimeni pozele la ieșire. Poate de aceea și costă atât, ca să acopere costul imprimării degeaba a altor sute de fotografii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.