joi, 8 iulie 2010

Omul care a schimbat sistemul de valori japonez

Shuji Nakamura, un inginer japonez, a lucrat pentru compania Nichia la inventarea unei diode (LED) albastre. După mulți ani de cercetare a reușit să-și atingă scopul, compania a făcut 580 de milioane dolari profit iar el s-a ales cu o strângere de mână și 200 de dolari bonus. 
În cultura japoneză, cel puțin până la acest moment care a stârnit indignarea publică, un angajat trebuia să sacrifice tot pentru firma la care lucra și chiar dacă era mai talentat decât alți colegi nu trebuia să profite de acest lucru pentru avantajul propriu. Oamenii s-au mai deșteptat. Inventatorul de mai sus a dat în judecată firma pentru care lucra pe brânci și a obținut180 de milioane recompensă. Firma a făcut recurs și până la urmă s-au înțeles la aproximativ 9 milioane dar a fost deschisă poarta altor procese precum și a unor serioase revizuiri de atitudine,  mentalitate și valori.

2 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.