vineri, 7 ianuarie 2011

Puneți-vă alarmă la mașină. Dar să fie bună

Acum mulți ani, când mi-am cumpărat prima mașină, second hand but first quality, fiica proprietarul m-a avertizat să nu-i reactivez alarma că face fițe și ea a rămas o dată în parcare la Metro fără să mai poată pleca, într-un cor de țiuituri panicarde.Dar n-am ascultat-o. M-am dus la un electrician auto, am activat alarma și am dormit liniștit, conform unei vorbe la modă pe atunci: FNI, alarma și CASCO veghează pentru tine.

Vine 1 decembrie, tradiționala urcare la Păltiniș pentru a-mi ține ziua la cabana Nedeia, micuță și ascunsă  după vila BRD și Cindrelul. Trece și cheful, împachetăm ce-a mai rămas și când să deschid mașina... canci. Urla cu o pasiune demnă de o cauză mai bună. Scot borna la baterie, aștept, o pun la loc, nu reușesc decât să resetez ceasul și radio-ul. Normal, asta ar putea fi prima chestie pe care să o facă și un hoț, băieți deștepți proiectanții ăștia de sisteme de securitate, păcat că s-au zgârcit la piese.

Dau niște telefoane, aflu numărul electricianului și-i cer părerea. Îmi zice că trebuie desfăcut bordul și scoase cablurile din unitatea centrală a alarmei. Ușor de zis, mai greu de făcut, n-aveam chei tubulare potrivite. Plec la cerșit la Cindrelul - pas. Ajung la BRD, acolo un domn milos și dotat îmi dă trusa lui de scule. Începe operațiunea chinuirea, vreo doi oameni, cu schimbul, vârâți pe sub volan în cele mai aiuritoare poziții, încearcă să demonteze un șurub plasat strategic de bravii ingineri germani, pe care nu i-a interesat că poate un amărât va face manevra asta și în alte condiții decât de service. 

După o chinuială sănătoasă ajungem în final la partea a treia a problemei: ce să dezactivăm din cele aproximativ un milion de fire colorate care se ascund în burta unei mașini moderne? Mă trec toate transpirațiile, sun iar la electrician, să-mi dea un reper, care din cutiile alea de acolo e alarma? Îmi spune ce scrie pe ea, o găsim și scoatem cablurile din ea. Caz rezolvat cu succes, montăm înapoi bordul, returnăm sculele și plecăm spre casă. Respectiva alarmă a fost redată naturii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.