marți, 1 martie 2011

CASCOfonie

Că ăştia de la asigurări sunt nişte mari şmecheri ştiam, dar că nu există nici unii pe piaţă care să ofere un serviciu care să nu ţepuiască clientul nu credeam. De două zile îmi frec brokerul de asigurări, adică pe amicul Teo, să-mi găsească o ofertă de CASCO pe placul meu: adică să n-aibe franşiză la furt, să nu coste cât un rinichi şi să fie exact pe valoarea reală a maşinii, nu la o sumă stabilită arbitrar de programul lor - poate aţi observat că totdeauna, criză sau nu, maşina voastră costă mai puţin la asigurări decât în piaţă. Un lucru e cert: ca să găseşti variant optimă ai nevoie de broker, altfel îţi pierzi timpul pe drumuri. Alt lucru e cert: asiguratorii încearcă să şunteze până şi brokerii, unele oferte se pare că sunt disponibile doar la agenţii firmelor. Ca totul să fie şi mai distractiv, CASCO extern e condiţionat de a avea RCA-ul la aceeaşi firmă.

Am ajuns la concluzia că ce câştig într-o parte pierd în alta. 
- dacă oferta n-are franşiză la furt total, atunci sigur valoarea maşinii e mai mică decât cea reală;
- dacă valoarea e cea reală, atunci are limitare la opţionalele furate (despăgubesc doar 450 EUR pe an) - ceea ce poate fi prea puţin dacă distrugi bara spate cu senzorii de parcare sau un far bi-xenon;
- dacă n-ai franşiză la incidente atunci precis RCA-ul e cu 50% mai scump ca la concurenţă;
- dacă ai un pachet super atractiv pentru RCA şi CASCO atunci sigur valoarea maşinii nu e stabilită în euro ci în lei - riscă-te şi roagă-te să nu pice leul;
- dacă e totul super frumos sigur reparaţiile se fac doar la service-ul lui nea Fane, vărul inspectorului de daune;
- dacă n-ai băscuţă musai să faci şi-o asigurare de locuinţă.

Nu mă înţelegeţi greşit, există şi părţi bune, de mare valoare: primeşti un calendar de birou, o hartă rutieră a Senegalului, o umbrelă roşie, o mapă sau o agendă delux, din imitaţie de piele artificială.

Sunt curios cât mai durează până inventează şi ăştia asigurările cu ratele în franci elveţieni şi despăgubire în funcţie de EURIBOR.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.