miercuri, 9 martie 2011

Premium salesmeni

E incredibil ce ponei se ocupă de vânzări în firme serioase. Nu ştiu cum doarme patronul noaptea, probabil nu ştie cum (t)ratează juniorii vânzările. Mă refer la un dealer auto local. Acum două săptămâni, după ce-am vândut maşina veche, îi trimit un mail angajatului cu care vorbisem pentru o ofertă orientativă acum vreun an de zile. Nu răspunde, aşa că mă reorientez, spre filiala din Bucureşti, recomandat de un prieten. Oamenii expeditivi şi amabili, primesc o ofertă cu cinci variante în câteva ore. 

Pentru ca totuşi să nu merg pe o singură ofertă, îl sun pe agentul sibian a doua zi, poate are şi el alte alternative. Era în concediu, urmează să-mi răspundă la mail în ziua următoare, când revine la lucru. Mă sună într-adevăr, dar nepregătit şi fără să-mi poată oferi alte variante sau măcar un preţ mai bun la cele pe care le am deja, pentru că firma respectivă are o reţea comună de maşini puţin folosite (cele de showroom şi drive test). În schimb vrea să mă convingă să cumpăr maşina găsită de Bucureşti (taman la Cluj) prin ei, pentru că eu sunt sibian şi la ei o să-mi fac reviziile, iar dacă maşina e achizionată de la ei o să am parte de un tratament mai bun, "deşi, nu mă înţelegeţi greşit, servim toţi clienţii". Nu l-am înţeles greşit, l-am refuzat şi am mers mai departe cu oamenii care m-au ajutat. Tipic românesc, după ce te doare în banană şi nu-ţi configurezi un amărât de "out of office reply" sau laşi colegul să verifice contul tău, încerci să şuntezi colegii şi să ameninţi voalat clientul. L-a costat vânzarea, s-ar putea să-l coste şi service-ul maşinii, mai ştiu oameni care preferă să meargă la Cluj. 

A venit ziua să văd maşina, trimisă la Sibiu pentru a o inspecta, era ok, am plecat la bancă să plătesc şi le-am zis că mă întorc mai târziu pentru a o ridica. Celălalt coleg ponei îşi dă şi el cu părerea: "a, păi probabil o ridicaţi luni, că azi încă nu o să avem confirmarea băncii şi mâine, sâmbătă, nu lucrează banca". Trei ore mai târziu eram cu cheile în mână, banca făcuse tranzacţia şi cei responsabili verificaseră contul.

Încă o chestie deranjantă, nu atât personal, că nu m-am născut cu un băţ în fund, ci pentru că ştiu că eu n-aş vorbi aşa cu clienţii mei este faptul că cei doi mustangi m-au tutuit de când ne-am văzut prima dată, deşi eu am vorbit cu ei cu dumneavoastră. Mă sună ieri unul şi-mi zice "Salut Călin". Cel de la Bucureşti vorbea aşa: http://www.calinturcu.net/2011/02/nascut-pentru-peria.html

Nu dau numele dealerului pentru că n-are nicio vină, restul serviciilor au fost ireproşabile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.