vineri, 9 noiembrie 2012

Țeapa cu cablurile HDMI

Tocmai v-ați luat un tv nou, plat sau extraplat, plus un blu-ray player sau un decodor HD de cablu. Exuberant, strângeți familia în jurul noului OZN, despachetați cu grijă și, bineînțeles, nu dați folia jos de pe telecomandă, ca să nu se uzeze butoanele. Apoi încercați să conectați aparatele cu SCART sau alt cablu rămas din preistoricul analogic pe care-l mai aveți prin casă și care ori nu-i bun deloc ori transmite semnalul ca naiba, așa că sunteți dezamăgiți de imaginea HD, care-i tot ca aia veche, dar cu pureci mai mari, pe motiv de diagonală extinsă.
E șapte seara și ăia micii vor desene HD, plus că la nouă începe meciul și v-ați invitat prietenii să-l vedeți împreună, nu vă puteți face de râs, așa că vă urcați în mașină și mergeți la singurul magazin care mai are deschis, unde cablul HDMI (hașdemeii) vă scoate din rahat. Ați dat 1500 de lei pe televizor, mai dați 100 pe cablul cu mufe aurite, nu riscați, că mintenaș vin băeții și vă faceți de cacao. Felicitări! Tocmai ați cumpărat un cablu ce costă, poate, un euro la producător și se vinde cu mega adaos pentru neștiutori. 

Pauză de reclamă negativă: holly shit! Chiar 124 de lei o țigănie din asta la emag. Țară de hoți.

Spre deosebire de cablurile analogice, unde mufele aurite erau importante (probabil), aici semnalul circulă digital, vă trebuie mufă aurită la cablul tv cât vă trebuie și la mouse-ul wireless. Adică deloc. Prețul corect al unui cablu HDMI (lungime 2 metri, model hi-speed, cu ethernet) e de vreo 5 euro. 

Aveți două variante când luați un cablu: ori merge din prima, ori nu merge deloc, nu există diferențe de calitate între imaginea transmisă de diverse modele, pentru că semnalul digital implică faptul că un 1 sau un 0 trimis dintr-un capăt al firului poate să ajungă ori cu aceeași valoare ori eronat - iar dacă ajunge eronat nu o să vedeți nimic, nu imagine slab calitativ. Există, bineînțeles, diferențe de calitate a construcției cablului, dar ele afectează durata de viață și lungimea la care este transmis semnalul, nu calitatea imaginii.

Alt exemplu: adaptoarele wireless pentru televizoare, unde, culmea, se potrivesc doar cele făcute de producătorul tv-ului. Bineînțeles, ele au prețul de cinci ori mai mare decât al ”stickurilor” USB wireless generice pentru PC. Din câte știu, nișa aceasta nu e regularizată, așa că nu aveți alternative, poate doar găsirea unor magazine online mai ieftine.

Majoritatea vânzătorilor speculează momentul ”unde trece mia treacă și suta” și, pentru că piața tv e relativ aglomerată, fac câteodată profit mai mare din vânzarea de accesorii, unde clientul nu mai e foarte atent la preț. Asta a fost chiar mărturisirea tipului de la care am luat trei tv-uri (și niciun cablu). 

În concluzie: căscați ochii și când cumpărați accesoriile, fie ele electrocasnice, fie IT, poate nu stați în banii ăia, dar nici nu cred că vă bucură adaosuri nesimțite.

Lectură suplimentară: articolul de la care mi-a venit ideea.

PS, dacă vă întrebați de ce merge un cablu analogic: pentru că unele televizoare oferă și acest tip de conexiuni, necesare pentru a lega aparate din generație mai veche (ca să puteți vedea caseta video de la nuntă), nu pentru formatul HD.
__________________________________
calinturcu.net on Facebook (maybe Like?)

11 comentarii:

  1. inainte sa aberezi, mai bine documenteaza-te serios ce inseamna un cablu HDMI / rata de transfer / pierderi vs frecventa, etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios? Ți-o ajuns ție informația altfel printr-un cablu de 5 euro, față de unu de 20 sau de 100 cu mufe aurite, la o distanța de 3-6 metri? Explica avantajele practice si cand se justifica investitia, ca altfel ma lasa rece comentariile astea pe ton superior. Hai, coerent si la subiect.

      Ștergere
    2. Buna ziua. Comentariul Dvs. vis-a-vis de cablul HDMI versus SCART, este corect si plin de bun simt tehnic, asa ca nu luati in seama replica "savanta" a amicului Cristian Grigore ! Problema fundamentala care se pune in acest caz (si pe care ati lamurit-o), este aceea ca: la intrarea tip HDMI a unui TV se aplica un semnal digital (codat), in timp ce o conexiune tip SCART ofera un semnal tip AV, care prin definitie este un semnal "analogic" ! Va scrie un inginer radiocomunicatii la pensie, care a exercitat in viata sa o activitate concreta la un emitator de TV cu statia de radio-releu aferenta, din cadrul magistralei de West a tarii. Cu deosebita stima Stefan.

      Ștergere
  2. http://www.cnet.com/news/why-all-hdmi-cables-are-the-same/
    pai daca o dat ceva bani pe el, are aur acuma in casa...tre s a justifice valoarea pentru cel caruia il va vinde...

    RăspundețiȘtergere
  3. extrem de slab comentul,cablurile conteaza enorm pot fi 1.3 sau 1.4 ceea ce complica sau simplifica mult treaba...din pacate tot felul de "inteligenti" pe net...

    RăspundețiȘtergere
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI
    Dati un ochi aci pentru nelamuriri.

    RăspundețiȘtergere
  5. am un tv samsung led 3d ... si ma joc fifa pe xbox 360... diferenta intre un cablu hdmi banal de 30 RON si un HAMA HIGH SPEED (18 gbps) este vizibila... ESTE DIFERENTA MARE !!! chiar ma gandesc sa-mi iau un tv samsung 40hu6900 si cred ca imi voi comanda un cablu hdmi de la MONSTER ULTRA HD BLACK PLATINUM are 27.0 gbps !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mde' .....Specialisti !!! ...ar trebui sa stiti ca si digitalul are "purecii" lui si se numesc artefacte. Degeaba emiti teorii despre un lucru numai de placere ...cand te lovesti in practica de problema ... e altceva .Inainte de a posta aberatii ...faceti probe...si veti vedea ca trebuie cablul potrivit la dispozitivul potrivit - diferente de calitate sunt si la "emitatoare" si la cabluri si la receptoare . Ar trebui sa stiti ca specialisti ca digitalul, acei 0 si 1 se succed cu anumite frecvente si unde sunt frecvente sunt si probleme de constructie a cablurilor.Iar "aurul" nu e decat pentru un contact mai bun - in special pentru ecranaje -.
    Va scrie unul care s-a lovit de problemele astea ( si nu sunt la pensie ...) al dvs.-SCV.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cablu la pret decent, highspeed + ethernet v1.4? http://www.emag.ro/cablu-a-high-speed-hdmi-1-4v-plug-plug-ethernet-gold-plated-1-5-m-cv-hdmi1-5/pd/DPSQRBBBM/ e perfect si pentru 4K. Cablurile necesare pentru HDMI v2.0 sunt identice cu cele pentru v1.4, schimbarile fiind doar hardware.

    RăspundețiȘtergere
  8. hdmi 1,4 rezolutie 4k si 3d totala
    si audio si internet in ambele sensuri

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.