marți, 18 martie 2014

Meniul de ocazie specială: nimic nou din 1976

Ați auzit povești de genul: a făcut careva nuntă și le-a dat invitaților porc cu alune sau sushi, ori că la Revelion scump, în hotel de 5 stele, s-au întors la bucătărie antreurile cu terină și foie gras neatinse? Nu-i de mirare, pentru români meniul ăla bun, de cununie, are aceeași compoziție de la Traian și Decebal încoace. Dacă nu-i dai rulou cu hrean și triunghi de brânză cu șuncă presată o să fie nemulțumit.

Dovada: a găsit un prieten foaia pe care-și notaseră părinții meniul de la botezul lui, din '76. Aproape 40 de ani mai târziu, după cum puteți observa, tradiția continuă: 
- aperitivele tot din rulou cu șuncă, cașcaval, măsline, salam de Sibiu, chiflă și-o sticlă de bere sunt compuse;
- escalopul cu ciuperci, cotletul la grătar și salata asortată sunt încă în topul preferințelor românilor;
- doar crenvurștii nu mai sunt la modă, iar coniacul a fost înlocuit (din păcate) de whisky. În plus, mai primești un campari sau martini, deși înclin să cred că tot din antichitate se trage și obiceiul ăsta.


Cu ajutorul articolului acesta despre inflație, putem calcula că escalopul de 12,20 lei în '76 costa în '89 de 1,5 ori mai mult, adică 18,30 lei, iar în 2010, după o inflație de 3.713%, ar fi trebuit să fie 67.954 lei vechi, respectiv 6,7 lei noi. Prețul real, însă, e de 4-5 ori mai mare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.