joi, 5 iunie 2014

La Hollywood sau la Cluj: filmul Usturoi

De aproximativ o jumătate de oră s-a încheiat premiera filmului Usturoi, ideea lui Radu Băzăvan aka groparu.ro. Pentru că mâine n-o să am timp de blog, o să fiu pe drumuri chiar în județele Cluj și Sălaj, unde s-a filmat, mă grăbesc să scriu câteva cuvinte de recomandare pentru cea mai bună comedie autohtonă pe care am văzut-o de mult timp încoace. Cu talent, mult suflet și bani puțini, după doi ani de post-procesare, ”filmulețul” acesta, făcut mai mult ca un hobby, o să aducă comunității rome un plus de imagine mult mai consistent decât orice program EU sau guvernamental. Scenă reprezentativă: când un băiețel rom îl roagă pe prietenul său cel mai bun, român, să-i prindă o găină, ca să nu zică lumea că o fură.

Mă abțin cu greu să nu vă povestesc acțiunea, găsiți trailere și informații aici, dar vă invit să-l vedeți cu toată familia, când o să apară la cinematografe, în festivaluri, pe net sau la tv; este plin de gaguri și de poante de-un rând; când zici că nu se poate mai mult de atât scenaristul mai găseste una, mai nebună ca anterioara. Sincer, n-am crezut că o să iasă așa de bun, am rânjit larg pe tot parcursul lui iar la unele faze am râs cu lacrimi (berbecul pepe și ”this is sparta” îmi vin primele în minte).

Din punct de vedere tehnic îl apreciez pentru imaginea bună și sunetul perfect, foarte rar întâlnit la filmele românești. Au ajutat atât accentele de Ardeal cât și subtitrarea în engleză, făcută în spiritul textului, probabil chiar de scenarist. Cei doi copii din rolurile principale sunt simpatici foc, apariții ”semi-cameo” savuroase au și bloggerii gaben.ro, tvdece.ro și adihadean.ro. Prin natura lui, de film independent, de proiectul aceasta o să auziți mai mult în online decât pe posturile tv românești, cel puțin până la momentul când o să i se ducă buhul, sunt convins că o să facă un pic de vâlvă, e la ani lumină de orice mizerie sit-com scremută de posturile tv. Actorul meu preferat: doamna care interpretează rolul mamei lui Ieremia, Elena Ivanca, doar unul din cei trei actori profesioniști din film!

Casa Tiff a fost arhiplină:



Felicitări Radu, de abia aștept să văd următoarele tale proiecte, sper că banii au să vină un pic mai ușor!


1 comentarii:

  1. Așa cum spune o vorbă mai de demult: jos pălăria, domnule Groparu! Felicitările mele, chiar dacă-s mai mici, unui om care a reușit să-și îndeplinească un vis! Și ce vis ...și ce film ...și ce comedie!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.