miercuri, 4 iunie 2014

Până apare Mobile Safari 8, încercați Opera Coast

Dacă v-ați uitat la prezentarea Apple și v-a plăcut noua interfață minimalistă a browserului Safari ce va fi livrat cu Mac OS 10.10 și iOS 8, puteți încerca ceva similar oferit de Opera: Coast pentru iOS, un produs diferit de clasicul browser Opera.

Interfața e curată, simplă și cred că are șanse mari să fie înțeleasă și de seniori care n-au experimentat anterior Internetul. Pagina de pornire conține un câmp de căutare/adresă și câteva sugestii de site-uri. Se poate naviga prin gesturi stânga-dreapta spre alte propuneri de site-uri, personalizate pentru țara de proveniență, iar în această listă vor fi adăugate și cele mai frecventate site-uri proprii.


Când vă poziționați în bara de căutare, apare următorul ecran, cu alte sugestii localizate (lista e lungă, se poate naviga stânga-dreapta):


Dacă tastați un text, rezultatele cele mai relevante apar în spațiul de deasupra câmpului de căutare.

După ce ați încărcat un site, navigarea înainte/înapoi în istoricul paginilor se face prin aceleași gesturi stânga-dreapta, nu există butoane dedicate. Un gest ”pull” de sus în jos reîncarcă pagina curentă. Butonul cu nouă puncte, amplasat central în partea de jos a ecranului, duce la pagina de pornire, util pentru a lăsa deschis site-ul încărcat și a crea o nouă filă de navigare. Tot în partea de jos, stânga, se află butonul cu trei puncte care duce la lista de file de navigare:


Dacă dați click pe săgeata care apare în colțul dreapta-sus al fiecărei pagini se deschide un meniu-evantai cu modalitățile clasice de distribuție: imprimare, email, facebook, twitter (setările sunt preluate din sistemul de operare) și opțiunea de adăugare la ecranul de start.  Există un alt buton, discret, sub formă de săgeată cu vârful în jos (în imaginea de mai sus pe banda portocalie, în partea stângă), el duce la un raport ce prezintă gradul de siguranță/legitimitate a paginii încărcate:


Tot din acest ecran, printr-un gest de împingere în sus, fila de navigare este ștearsă.

Mi se pare interesant și modul în care pulsează un link/imagine apăsată, până când pagina destinație este încărcată. Asta e tot, n-am descoperit alte funcții, dar nici nu mi-a lipsit ceva, interfața minimală permite site-urilor să fie citite ca niște cărți, iar multe dintre ele arată foarte bine full-screen.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.