luni, 27 octombrie 2014

Contraeditorial: gulere albe și capul pe umeri

Alin se întreabă în editorialul de azi din Turnul Sfatului de ce nu sprijină mai mult firmele din zona industrială evenimentele și echipele din Sibiu. Probabil știe și el cum stă treaba, dar încearcă să pună niște ”presiune” pe ele, acum când Grand Master J e mai puțin implicat în viața urbei și n-are cine să le sugereze sponsorizările - pentru că opinia mea este că aceste firme internaționale nu fac acte caritabile fără să primească binecuvântarea tătucului, observați doar în ce festivaluri și turnee sunt implicate.


Fără îndoială, resursele sunt limitate, mai bine să avem un festival de teatru de talie internațională decât câte o contribuție modestă la 80 de evenimente, ca să nu se repete modul în care împarte Primăria bugetul agendei culturale.

Poate, totuși, cuiva îi place sportul și ar vrea să sprijine vreo echipă locală. Ce variante are? Avem sportul rege pe plan național, fotbalul. Cum să vă zic, uitându-ne la faună și sponsorii actuali, dacă aș fi patron și mi-aș câștiga banii onest și cu multă muncă, nu l-aș lua în calcul, nu doar pentru că sunt șanse mari ca jocurile să nu fie corecte, dar nici nu aș putea concura cu unii care fură de sute de ori mai mult decât pot eu produce. 

Mai avem sportul regină pe plan local, baschetul, unde mi-aș dori și eu mai multe investiții, dar legile sunt prost făcute, iar jucătorii străini nu sunt plătiți de club ci (din câte știu) de o fundație aparținând domnului Vulc. Suporterii cer de cel puțin cinci ani o oarecare transparență, să știe cât e bugetul și pe ce se duc banii, dar în afară de flit nu primesc nimic. Ce investitor cu capul pe umeri ar băga zeci sau sute de mii de euro într-o fundație, neauditată, fără control și fără garanția că banii sunt investiți cum trebuie și nu merg în salarii și mașini pentru toată familia domnului Vulc? Ca CSU Sibiu să beneficieze de sponsorizări, e nevoie de o schimbare din interior, de formă, de o onestitate și o carte deschisă, pentru care în acest moment, din păcate, nu există disponibilitatea celor care varsă lacrimi de crocodil că nu vine nimeni să-i ajute. 

Știu că avem și echipe de handbal și volei, dar nu cunosc prea multe detalii despre ele. Poate merită mai multe șanse.

Nu pot condamna pe nimeni că nu sprijină sportul profesionist sibian (sau românesc), nu cred că jocurile sunt curate. În schimb i-aș invita pe cei cu bani să sprijine cluburile de juniori, private sau nu, acolo e mult de făcut, avem puști dornici de performanță iar satisfacțiile sunt pe măsură. Poate dacă creștem sănătos bazele, o să avem echipe naționale puternice și manageri onești.

P.S. Încerc să ignor cazul unora din expații din Clubul Oamenilor de Afaceri Germani care-și privesc cu oareșce scârbă angajații români, nu cred că-s definitorii pentru starea sponsorizărilor din oraș.

P.S.2: Completările unui prieten, referitoare la multinaționale (eu nu m-am referit doar la ei): ca sa sponosrizezi trebuie sa ai profit - nu exista multinationala cu profit, cu exceptia Petrom

3 comentarii:

  1. Salut,
    un pic offtopic
    Nu sunt fan al basketului, nu am fost la nici un meci al sibienilor, dar pasiunea ta m-a inspirat sa imi duc macar baiatul la un meci sa vad daca il tenteaza acest sport. Intrebarea mea este unde gasesc programul meciurilor de acasa si de unde pot cumpara bilete si cu cat timp inainte trebuie procurate (poate ceva recomandari de asezare in sala). Si pasul 2 daca ii place (avand in vedere ca ai ceva prieteni cu copii basketbalisti) stii unde as putea sa il duc la basket entry level (8 ani)?
    mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. Programul sibienilor se gaseste pe www.csufans.ro. Acolo, pe prima pagina apare urmatorul meci pe care il vor disputa. Dar, accesand http://www.csufans.ro/program.php?lang=ro veti gasi intregul program al Ligii Nationale de baschet. Biletele se pot achizitiona de la sediul clubului (str.Rennes, in curte la Cantina Studenteasca (L-J 8:16, V 8-13) sau inainte de fiecare partida de acasa, de la Sala Transilvania, inaintea inceperii partidei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a luat-o cineva inainte cu o parte din informatii. Mai am niste completari: csufans.ro este site-ul suporterilor. In plus, mai e site-ul clubului www.csusibiu.ro si site-ul federatiei www.frbaschet.ro. Pe acesta din urma, in partea de jos apare orarul meciurilor din etapa curenta, dar se poate alege si cupa romaniei. Tot acolo apar si televizarile. Site-ul suporterilor contine mai multe informatii despre echipa, iar la meci avem chiar si o revista (la intrare, in hol, costa 1 leu)

    Pentru copii de 8 ani exista doua variante (din auzite): CSU Sibiu juniori si Eco Sport. Va recomand antrenorul Sandu Rubint. http://www.ecosportteam.ro

    Mult succes!

    Daca va pot ajuta cu alte informatii, o fac cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.