luni, 28 septembrie 2015

Experiența RAD Race 2015

Cum ziceam joi, mi-am petrecut weekendul în Utrecht cu colegul Titi, la concursul RADRace. Joi seara la 20 am aterizat la Düsseldorf, am preluat o mașină de la colegii din Germania și am plecat spre Olanda. Pe la miezul nopții am ajuns la hotel iar vineri la 7 dimineața ne-am înființat la sediul Cap Gemini, am instalat sculele și la 8 eram pregătiți să ascultăm tema competiției. 

Până la 9.30 a ținut briefingul, apoi ne-am apucat de treabă. Scopul: crearea unei aplicații pentru management de evenimente, cu tot ce ține de aceasta (import date de test, împărțire utilizatori în membrii și non-membrii și definit drepturi de acces, definit eveniment, durată, invitați. meniu, prețuri, rapoarte, formular de înscriere, document de plată cu referință unică, management plăți și creare documente de comandă pentru furnizori, trimitere prin email și export date). Timpul total: 8 ore vineri și încă 4 sâmbătă, în echipe de câte două persoane, cu ce unelte software am dorit.


La ora 18, cu creierii varză, am plecat la o bere și să vizităm un pic centrul Utrechtului. Foarte mișto orășel, un fel de Amsterdam în miniatură, multe terase pe marginea canalului principal. N-am rezistat prea mult. După un somn adânc, la șase eram fresh și foarte lucid în modul în care o să ne ducem la capăt aplicația și cum o să ne împărțim sarcinile și să legăm toate punctele în ceva coerent. Făcut cu colegul planul de bătaie la micul dejun și la 8, când s-a deschis sala, i-am dat bice. Pe la 10 ne-au băgat primul change request, să fie posibile mai multe evenimente simultan. Nicio problemă, prevăzusem această posibilitate. Apoi la 11.15, cu 45 de minute înainte de închidere, ne-au dat a doua modificare, să implementăm un alt tip de eveniment, cu număr limitat de locuri și sumă minimă care trebuie achitată.


La 12 ne-am oprit, a luat juriul fiecare echipă la rând, câte 30 de minute, apoi la ora 18 a desemnat câștigătorii. N-a fost un podium clar, dar din ordinea menționării și cuvintele adresate am dedus că am fi pe locul 3 sau 4, din 8 echipe. Alte echipe au fost un pic mai atente la detalii de suprafață, gen rapoarte mai frumoase, câteva câmpuri de informații, posibilitatea de a tipări vouchere de participare cu coduri de bare, lucruri care erau vag menționate în concept. 

Noi ne-am axat pe o analiză mai adâncă a cerințelor, spre deosebire de restul am avut subcomponente la meniu, adică dacă pe poziția din meniu scria ”varză și roșii”, la noi în sistem era definit clar că acea poziție conține varză și roșii, ca să le poți comanda de la furnizori diferiți. Spre comparație, câștigătorii trimiteau un document Word către furnizor, în care menționau că au nevoie de ”varză și roșii”. Au avut alte puncte tari și experiența edițiilor anterioare, mi se pare corect că au câștigat, noi am fost un pic superficiali la validarea datelor. 


În retrospectivă e ușor de analizat ce ai greșit, însă pe moment, când ești prins cu o grămadă de detalii și te grăbești să termini e mai complicat să fii lucid și să acoperi toate cazurile. Și nici nu mai prea ai chef, vrei doar să se termine, o dată ce ai stabilit clar cum abordezi problema și ai un concept care știi că acoperă bine subiectul, restul e doar rutină, ceva ce ai făcut de zeci de ori până atunci și devine plictisitoare implementarea :)

Mai trebuie menționat că noi n-am mers cu uneltele noastre clasice (PowerBuilder și frameworkul de Enterprise) ci cu niște instrumente software (designer de sql și bază de date) scrise de colegii mei în ultimul an, ba chiar cu una care nu exista acum două luni (TimeLine Developer, un editor de cod bazat pe frameworkul nostru și pe C#). Acesta a fost de altfel scopul experimentului, să analizăm cum se comportă aceste unelte și cât de competitivi suntem. Concluzia: foarte competitivi, după ce mai îmbunătățim niște chestii pe baza experienței acumulate, o să avem șanse reale la pocal anul viitor. Ce a mers însă foarte bine a fost colaborarea dintre noi, am fost pe aceeași lungime de undă, ne-am împărțiti bine sarcinile și am profitat de experiența fiecăruia.

Mâine mergem la Stuttgart, participăm la concursul ERP of the Year, secțiunea construcții de mașini. Postul acesta e scris mai mult pentru colegi, că-s sătul să răspund la aceleași întrebări :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.