miercuri, 16 septembrie 2015

iOS9 pentru români

La lăsatul serii în 16 septemvrie, Anul Domnului 2015, va apărea iOS 9. Eu îl folosesc de o săptămână (pus golden master pt developeri pe iPhone6 și iPad3) și am constatat că e stabil, nu se mișcă mai greu decât 8-le, ba chiar a băgat nițică viață în Safari-ul de pe iPad, care era aproape inutilizabil în v8. Doar de vreo 2-3 a avut momente când era laggy, dar există deja beta pentru iOS9.1 și ăla cică e și mai rapid. Și dacă nici ăla nu-i de competiție, există speranța că 9.2 va fi raiul ifoanelor.

Am testat chiar și Siri, dar am ales limba engleză-indiană, ca să nu-și bată capul cu accentul meu non-Oxfordian și non-Harvardian (româna, firește, lipsește din ofertă). Merge brici, ne înțelegem așa de bine încât mi-a pus un reminder cu o săptămână mai târziu.

iOS9 aduce o cârcă de îmbunătățiri subtile (baterie, installere mai mici, feature-uri utile prin toate zonele sistemului) și mai puțin subtile (copy/paste pe tastatură, mail și note cu conținut mai bogat și desene, link-ul back to...). O listă relativ completă aici și aici un top20.

Însă, ca român care trăiește în România și are cont pe Store-ul din aceeași țară, n-o să aveți următoarele (încă):
- News - lipsește iconița cu desăvărșire, dar cui îi trebuie când există originalul - Flipboard;
- informații de tranzit în Maps - habar n-are de orarul RATS, RATB și Metrorex, dar poate o să apară aplicații add-on;
- Apple Pay (și nici în Wallet nu mi-e clar dacă poți salva cardurile de fidelitate române);
- Sugestii de puncte de interes aflate în apropiere (pe noul ecran de sugestii Siri);
- Siri în română;
- Apple Music doar parțial, fără posibilitatea de a descărca piesele (fără iCloud Music Library).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.