vineri, 6 noiembrie 2009

Cum să transformi poze în tablouri

M-a rugat un prieten să-i dau nişte poze din concediile făcute împreună ca să le tipărească şi înrămeze. Aşadar primul vernisaj o sa fie probabil la el. Dar să nu ne grăbim cu lauda, că poate se răzgândeşte.

Pentru că vroia să tipărească şi o poză de-a lui cu Parisul, am decis să o facem să arate un pic mai artistic. Probabil majoritatea ştiu cum să manipuleze un program de grafică dar pentru cei care n-au avut ocazia dar vor să-şi modifice pozele, le prezint mai jos un mic ghid:
Unealta folosită: IrfanView 4.25, program gratuit de vizualizare şi ajustare poze, descărcabil de pe internet, dar aproape orice unealtă de acest gen oferă funcţiile prezentate mai jos:
1. se încarcă poza originală în IrfanView
2. se transformă în alb-negru: Image -> Convert to grayscale. Dacă doriţi, se poate transforma şi în imagine Sepia: Image -> Effects -> Sepia;
3. opţional, se ajustează culorile şi contrastul: Image -> Auto adjust colors. În caz că nu vă place cum s-a modificat, alegeţi optiunea Undo;
4. se face mai clară imaginea: Image -> Sharpen. Majoritatea pozelor beneficiază de pasul acesta, doar o focalizare foarte bună şi un aparat foto de excepţie îl fac inutil;
5. se aplică o bordură de culoare albă, depinzând de mărimea pozei trebuie să vă jucaţi cu numărul de pixeli care stabilesc grosimea ramei: Image -> Change canvas size. Pentru simetrie, e indicat să lăsaţi toate cele patru laturi are ramei de dimensiuni egale. Fiind exprimate în pixeli încercaţi întâi o valoare în intervalul 30-60. Dacă poza este foarte mare puteţi creşte progresiv, până obţineţi efectul dorit. Tot de acolo se alege şi culoarea ramei (border color).
6. Se salvează poza modificată.









0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.