vineri, 13 septembrie 2013

Ce să nu faci când schimbi coardele chitarei

Mi s-a sugerat acum mai bine de o lună că e momentul să schimb coardele chitarei, nu mai sunau cum trebuie. Am descoperit un mic univers, pentru că seturile de coardele sunt de foarte multe feluri, în funcție de grosime și material. Proprietarul anterior folosise un set Elixir, cu diametrul coardei cele mai subțiri de 0.09 inch (iar cea mai groasă de 0.46). La Xbase n-aveau pe stoc decât unele care încep de la 0.10. Le-am luat, nu mi s-a părut că 0.01 inch fac diferența. M-am înșelat amarnic. Teoretic, coardele mai groase sună mai bine. Nu și pentru începători. Notele au început să sune corect doar dacă apăsam chiar lângă taste, adică în poziția ideală. În plus, era ca și cum nu aveam bătături la degete - coardele mai groase necesită mai multă forță la apăsare și bend. După o oră de repetiții mă dureau buricele degetelor ca atunci când am pus prima oară mâna pe instrument.

În rest, în afară să-mi scot ochii, am făcut cam toate greșelile posibile când le-am montat:
- nu le-am rotit toate în aceeași direcție, acum fiecare strânge în ce sens s-a nimerit (cea din stânga sus de exemplu):
Unele  pleacă in stânga altele în dreapta de pe cheie
 - n-am reușit decât la a treia să le fac să se înfășoare frumos și ordonat pe cheie. Cea de sus din prim plan e ok, celelalte două de mai jos sunt înfășurate haotic:


- am uns griful cu soluție de curățat după ce-am montat coardele... pentru că am uitat. A trebuit să curăt coardele cu soluție de degresat de vreo două ori ca să nu-mi mai alunece mâinile pe ele;

- am dat jos toate cele șase coarde odată, e recomandat să le schimbi pe rând, ca să nu se detensioneze griful. A durat apoi ceva până le-am acordat pe toate, când terminam cu ultima, prima deja nu mai suna bine... și tot așa.

Un ghid complet găsiți aici.

După vreo lună de chin, s-au întors cei de la XBase din concediu și am comandat rapid un set ”normal”, care să nu mă mai chinuie. Le-a schimbat profesorul, eu am luat notițe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.