miercuri, 25 septembrie 2013

iO despre iOS7

E perioada aceea a anului când toată lumea interesată de dispozitive mobile se agită. La rugămintea unui prieten, pe care poate l-am luat prea în serios, el făcând doar conversație, urmează părerea mea despre noul sistem de operare de la Apple. 

M-a distrat în primul rând reacția Nokia la iPhone5C, pe Twitter, cea cu ”imitation is the best form of flattery”, ei ”uitând” temporar de iMac-urile și iPod-urile colorate lansate acum mulți ani. Nu-i bai, IT-ul devine tot mai mult showbusiness, după cum stau mărturie lansările de produse Samsung, unde circul e în floare. În schimb Microsoft a avut motive de mândrie în iunie, la prezentarea iOS7, când și ultimul competitor important a adoptat designul plat și orientat spre conținut. Le-a confirmat că au mers într-o direcție bună cu Windows Mobile 7.5. Din păcate pentru ei, nu-i ajută cu nimic că au designer bun, dacă funcționalitea e încă sub nivelul cu care-s obișnuiți utilizatorii. E ca în industria auto: scoate cineva faruri cu sticlă transparentă, toată lumea preia ideea și o implementează cum i se pare mai bine. 

Discuția despre ce-i plagiat și ce-i inspirație e prea complexă ca să mă bag în ea, cert e că și în IT, ca și în modă și design auto, există tendințe și perioade. Urmează perioada plată și colorată, să sperăm că nu-și taie nimeni urechea. Nu mă dau în vânt după atâta culoare, despre orice platformă am vorbi, dar nici nu mă deranjează prea tare, nu mă face să poftesc la bomboane, funcționalitatea e mulțumitoare. IOS 7 are o interfață veselă, adolescentină, cu câteva iconițe urâte cu spume, principala monstruozitate fiind cea de la browserul Safari. Nici cea de la Setări nu mi se pare mult mai reușită. Restul sunt acceptabile, iar cea de la Poze e chiar frumoasă. Efectul de paralaxă al noilor imagini de fundal e amuzant în primele cinci minute apoi va fi ignorat. 


Dacă tot vorbim de poze, câteva modificări aduse aici sunt minore și banale. Știu să-mi fac și singur poza pătrată, dacă am nevoie, nu-mi trebuia un mod special pentru asta. Tot în direcția Instagram merg și filtrele foto, dar sunt slăbuțe. În schimb aranjarea pozelor în albume și secțiuni în funcție de locația în care au fost făcute e o îmbunătățire utilă.

Control Center (controalele care apar trăgând cu degetul de jos în sus în partea de jos a ecranului) e principala îmbunătățire a noii versiuni, am ascuns icon-urile pentru Ceas și Calculator de pe ecranul principal și le accesez doar de acolo. Tot de acolo pun telefonul pe Do Not Disturb în fiecare seară. Notification Center (care apare când tragi de sus în jos pe ecran) a devenit un util asistent personal, îmi afișează inteligent informațiile din calendar.

Aplicația pentru vreme arată mai bine, gen The Weather Channel, în schimb nu-mi place când îmi indică vânt. Pe mine mă interesează în general dacă o să plouă, vântul nu prea udă, doar dacă răstoarnă chestii. Din câte știu, vântul și ploaia nu se exclud reciproc. Poate există și un simbol pentru vânt și ploaie și nu l-am văzut eu încă. Cred că divaghez :)


Descărcarea automată a update-urile aplicațiilor instalate e utilă, la fel și funcția de dezactivare a conexiunii de date per aplicație, mai ales în roaming. Tot utilă e și blocarea unor contacte din agendă, cărora le va intra direct căsuța vocală. Sfat pentru sms-uri: dacă tragi de mesaj în stânga, îți apare și ora în dreptul lui. Sunt probleme cu notificările push de la emailuri, nu știu însă dacă e un bug în sistemul de operare sau sunt serverele Apple de vină.

Multitaskingul e promițător, dar aștept niște aplicații care să-l pună în evidență, mai ales sincronizarea în fundal e utilă. Pocket știe deja să descarce articole în background, dar când vrea el - eu de obicei am nevoie de ele mai repede. Cert e că bateria nu se descarcă mai rapid ca înainte. Bineînțeles, dacă ați instalat o aplicație prost făcută, acest lucru poate să se schimbe.

N-are legătură cu iOS 7 ci cu serverele lor, dar mi-aș dori să meargă în România mai multe servicii bazate pe locație. Harta lor încă n-are numele străzilor, nu merge reminder în funcție de locație și nu arată problemele în trafic (nici Google Maps). Vroiam să scriu că nu apare nimic nici la Popular Apps Near Me, dar văd că tocmai a răsărit Shazam în listă.

N-am testat încă AirDrop, dar promite să fie o funcție utilă. Am să revin cu un update, dacă o să constat că am uitat ceva. Odată obișnuit cu noul eye candy (iCandy?) al interfeței, cert e că iOS7 ușurează utilizarea dispozitivului și aduce câteva funcții noi care sunt binevenite (sau lipseau de mult). Pe iPhone 4 am înțeles că e foarte lent, deci nu vă sfătuiesc să faceți upgrade, s-ar putea să dureze dublu deschiderea unei aplicații. Sunt convins că versiunile ulterioare vor rafina anumite aspecte ale design-ului.

P.S. Referitor la procesorul de 64 biți de pe iPhone5s, citez unul din fondatorii Xamarin, firmă care se ocupă cu realizarea unui mediu de dezvoltare pentru aplicații mobile, atât pentru iOS cât și Android:


Dacă programatorii sunt entuziaști, înseamnă că hardware-ul le facilitează multe lucruri noi și urmează niște aplicații interesante.

3 comentarii:

  1. Salut. In general sunt de acord cu tine la toate punctele.
    Iti recomand Weather Live in loc de aplicatia default pentru vreme.
    What about Passcode Lock? Mie imi e foarte util, mai ales ca am mailuri de firma si multe alte chestii personale pe mobil/tableta.
    De asemenea, ma enerveaza noua organizare la Music (e.g daca selectez un artist nu-mi arata toate albumele by defaut) si imi place la pozele (Years-Collections-Moments)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi de ponturi. Am scos parola pentru ca ma irita sa o introduc frecvent. N-am informatii sensibile. Daca o pun sa se activeze dupa o ora, n-ar avea nicio valoare. In schimb am activat find my iphone.

      Problema cu muzica n-o inteleg. E drept, eu folosesc playlisturile, dar m-am uitat acum, daca am un artist cu 2 albume, imi apar toate piesele in lista, grupate dupa album. Sa fie probleme in cazul unei discografii mai bogate?

      Ștergere
    2. Exact. Gandeste-te ca ai o formatie cu 10 albume si vrei sa asculti ultima piesa de pe ultimul album :) De asemenea, cand trecem in mod landscape imi aparea frumos piesa curenta si puteam fac forward foarte usor unde vroiam, acum imi apar thumbnails cu toate albumele (toate trupele) .

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.